неделя, 28 ноември 2021 г.

Правосъдният министър: Пълно закриване на спецправосъдието ще е грешка

  

                                         Снимка: БТА

Пълно закриване на спецправосъдието ще е грешка, каза правосъдният министър Иван Демерджиев по БНР.

Според него по-скоро трябва да се промени обхватът престъпления, които да останат в периметъра на тези магистратури.

Другият вариант е да има изцяло нова структура, която да следва апелативните райони или спецпрокуратура, която да бъде контролирана от общи съдилища, поясни Демерджиев.

Правосъдният министър посочи, че няма опасност дела да бъдат прекратени, спрени или започващи от самото начало. Предвидени са мерки това да не се случи.  Демерджиев обаче е на мнение, че трудно ще се формира реформаторско мнозинство за промени в Конституцията.

Правосъдният министър отново напомни тезата, че правомощията на главния прокурор трябва да бъдат намалени, защото сега създават сериозни предпоставки за проблеми.


В сферите на земеделието и регионалното развитие очакваме да получим най-много сигнали за злоупотреби с европари, защото там са насочени най-много средства, каза Демерджиев.

Когато Висшият съдебен съвет е доминиран от прокурори, които са на подчинение на главния прокурор, то независимостта на този орган е поставен под съмнение, посочи правосъдният министър. И обясни, че е нужна промяна в състава на Съвета, като съдиите станат повече.

Новините от днес и със задна дата