вторник, 16 ноември 2021 г.

И Нинова подаде оставка като шеф на БСП

 

Изчаках окончателните резултати. След окончателното преброяване на ЦИК оценявам резултата за БСП като катастрофален, особено че отстъпихме на четвърто място. Това съобщи на брифинг в централа на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. 

"За това има много причини. Искам да кажа няколко неща и моля да бъде прието като лично мнение.

Отговорността я поемам аз, изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които 5 години го правят. Други хора - членове, симпатизанти, казват да не се приема оставката. На тях благодаря. 
Абсолютна изненада е, че оставката ми я иска служебния кабинет. 

Поемам цялата отговорност. Не обвинявам никого в това, което ще ви кажа. Вината е само моя, а тя е, че мълчах, когато трябва да кажа истината. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП", заяви Нинова.

Останах изненадана, че оставката ми от Антон Кутев е поискана в качеството му на говорител на служебното правителство, а не като част от пленума на БСП. Останах изненадана, че и президентът я поиска.


"Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. И затова поемам цялата отговорност. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се премести в служебния кабинет. Тази опозиция работи за "Продължаваме промяната", коментира тя.

"Тази президентска партия отне между 10 и 15% от БСП", категорична е Нинова.

"Искам да обясня какво следва оттук нататък. Имаме да решаваме два въпроса - първият е мандат за преговори на второ правителство, вторият е въпросът за избор на следващ председател. ИБ свиква заседание на Национален съвет идната събота. Този Съвет трябва да ни даде мандат за съставяне на правителство и да свика конгрес, най-вероятно началото на януари, когато да се констатира моята оставка", уточни Нинова. 

"До провеждането на конгрес и констатирането на оставката съм председател. След свикването на конгрес и констатирането на оставката ми се избира зам.-председател, който да проведе изборите за нов лидер. Дотогова, следващите седмици провеждаме сериозни разговори за съставяне на правителство, които да изведат България от кризата", посочи в заключение Корнелия Нинова.

Новините от днес и със задна дата