вторник, 23 ноември 2021 г.

Фирмата-собственик на автобуса е на етнически албанец и е регистрирана в Кюстендил

  

                                    Снимка: БТА

Туристическата агенция е от Скопие, затова мисля, че повечето пътници в автобуса са от столицата. Тъй като понеделник беше неработен ден в Северна Македония, беше Ден на албанската азбука, повечето хора в страната използваха удължения уикенд за екскурзии. Това заяви при влизане в "Пирогов" министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той заедно с българския си колега Светлан Стоев ще разговарят с оцелелите от катастрофата. По думите на Османи, всички загинали са млади хора, като сред жертвите има и 12 деца. Според информацията, с която разполага македонският външен министър, в автобуса-ковчег е имало 53-ма души.

Трагедията стана на 31-ия километър на магистрала "Струма" малко след 2 ч. тази нощ, близо до разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва. 45 са загиналите, сред тях 12 са деца.

Седем души са оцелели и са транспортирани в "Пирогов", сред тях е 17-годишно момиче. Те са с изгаряния на лицето, ръцете и на горните дихателни пътища, имат и разкъсни рани. Един от пострадалите е с фрактура на бедрото и е настанен в травматологията. Ранените са контактни, но са в тежко психическо състояние.


Туристическата фирма "Беса транс", която е собственик на автобуса, който катастрофира на магистрала "Струма", е регистрирана в Кюстендил, съобщи "24 часа". Фирмата съществува от 2011 г., а от 2019 г. едноличен собственик на капитала ѝ е 30-годишният А. З. - македонски гражданин от албански произход. Фирмата редовно организира екскурзии до Турция. Въпреки че официално по регистрация седалището ѝ е в Кюстендил, фирмата има офиси в Скопие и няколко града в Северна Македония.

Новините от днес и със задна дата