петък, 5 ноември 2021 г.

От последните минути: БНБ разкри дали Борисов е собственик на банка

  

Председателят на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България. Това съобщиха на сайта на Българска национална банка (БНБ) по повод публични коментари и запитвания.

"Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език ТУК.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България.

Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка.

Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", се казва още в съобщението на БНБ.

"Вчера ме обвиниха, че имам банка. Да кажат банката, за да им спретна едно делце и... Бойко Рашков е богат човек, да си плати. Ако имах банка, нямаше да седя тук. Мерцедеса, навън и курорти... 


Клевети, клевети, ама това мина всякаква граница", възмути се преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Уточняваме, че той се закани, че ще съди служебния силов министър, назначен от кандидат-президента Румен Радев.

Новините от днес и със задна дата