петък, 5 ноември 2021 г.

Прокуратурата за АМ "Хемус": Не сме получили заповед за арест, нито доказателства

  

                                                 Снимка: БТА

"При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице. Не сме получили и никакви доказателства", заявиха от прокуратурата на брифинг относно изнесените по-рано днес от полицията данни за нарушения при строежа на АМ "Хемус", цитирани от Нова телевизия.

От ГД "Национална полиция" обявиха, че от близо 84 млн. за лот 5 на АМ "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували.

"В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от "Борба с организираната престъпност" за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнало досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление", каза прокурор Кирилова.

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези протоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

"Става въпрос за фактическа и правна сложност и изисква работата на повече хора, които в разумни срокове да преценят и да извършат необходимите действия. В съобщението, което получихме, беше съобщено, че има задържани лица. По материалите, които са при нас, в тях не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Такива материали ние нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно.


Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено постановление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка", обясни още прокурор Кирилова.

Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат. В СГП се разследва още едно дело, което е по самосезиране. То е за безстопанственост от страна на "Автомагистрали", АПИ и МРРБ. Ако се съберат достатъчно доказателства, може да бъдат повдигнати обвинения на съответните лица. Делото е възложено на Националната следствена служба. По това дело са разпитани над 100 свидетели.

По отношение на бившия председател на АПИ Лазар Лазаров, от прокуратурата съобщиха, че са образувани две досъдебни производства, които са внесени в съда.

В СГП е получен сигнал от здравния министър д-р Стойчо Кацаров срещу изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок. Прокурор Кирилова посочи, че назначеният по случая прокурор извършва лична проверка на всички факти и документи.

Новините от днес и със задна дата