петък, 19 ноември 2021 г.

Украйна поиска от Румен Радев да си взема назад думите, че "Крим е руски"

  

Украинското външно министерство извика днес българския посланик в Киев, след като президентът на България Румен Радев каза, че Кримският полуостров е част от Русия след анексирането му през 2014 г., предаде Ройтерс.

В кандидатпрезидентски дебат Радев каза също, че западните санкции срещу Москва не дават очакваните резултати и че Европейският съюз трябва да възстанови диалога с Русия, независимо колко обтегнати са отношенията.

Украинското външно министерство заяви, че очаква Радев да си вземе назад думите, които според ведомството са в разрез с "официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници".

Как се стигна до Крим в предизборния дебат

"Русия не може да ни бъде модел за развитие. Но Русия не може да ни бъде и враг", заяви Румен Радев по време на предизборния дебат в президентския дебат по БНТ.


"Към Русия обикновено прибягват давещи се политици. Най-важното е да търсим диалог. Диалогът Русия-ЕС наистина е влошен, той е в критично състояние. Президентът Байдън започна да води диалог с президента Путин през главата на ЕС", заяви още Радев.

"Радвам се колко позициите ви са се доближили до моите през последния месец", отбеляза проф. Анастас Герджиков. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както с всяка страна с такава икономика. Не чух от вас позиция по темата Крим - моята е, че Крим е украински, независимо от това какъв флаг поставя някой.

"Санкциите, които бяха наложени, не дават резултат. Търсят се прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми", отвърна Радев.

"Не чух какъв е Крим", настоя Герджиков. "Руски е, какъв да е?" - отвърна Радев.

Новините от днес и със задна дата