четвъртък, 18 ноември 2021 г.

Радев и Герджиков се сблъскаха за зеления сертификат

 

                                         Стопкадър от БНТ 

Румен Радев и проф. Анастас Герджиков се сблъскаха остро по темата за зеления сертификат. Герджиков заяви, че е достатъчно е да видим броя на починалите и болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата.

Попита защо зеленият сертификат е въведен по този начин. По думите му зеленият сертификат е принуда хората да се ваксинират, но въпреки това ги призова да го направят.

Радев го попита каква е алтернативата на зеления сертификат.

"Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните, каза Радев. - Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород."

Герджиков тук опонира, че ситуацията не е толкова "розова".

"Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване", отвърна Радев.

"Да, ваксиниран съм. Днес данните на агенция Ройтерс показват, че България е на първо място по спад на новите случи от COVID-19. Факт е, че имаме проблем и изоставаме с ваксинацията.


Всички данни показват, че смъртността при по-голямо ваксиниране спада. Предишното правителство, което сега издига проф. Герджиков за президент, не се съобрази с нито едно становище на КСНС по темата за COVID-19.
Кризата е тежка, бих казал най-тежката, но служебното правителство осигури средства за болниците и лекарства не липсват, нещо което не се случваше при предишното управление. Лекарите и медицинските сестри бяха прогонени от България преди години. Бяха изкарани на перваза на парламента. Относно образованието, децата се върнаха в класните стаи и ще продължат да се връщат. Зеленият сертификат е свобода на избор", обяви Радев.

"Зеления сертификат попречи изключително много на бизнеса и освен това действа с метода на принудата, относно ваксинирането. А ваксинацията трябва да бъде подобрена чрез последователна разяснителна кампания и личен пример, Освен това, зеления сертификат се оказа изключително закъсняла мярка, като се има предвид броя на починалите от ковид българи", заяви проф. Герджиков

Новините от днес и със задна дата