вторник, 9 ноември 2021 г.

Кьовеши арестува българка, замесена с калабрийската мафия в афера за 13 млн. евро

  

                                 Снимка: "Булфото"

Първа българка е арестувана при акция на Европейската прокуратура под ръководството на Лаура Кьовеши. Това е Софка Божилова от Пещера. Акцията, проведена в няколко страни, е по сигнал за злоупотреба за 13 милиона евро, с които е ощетен бюджетът на Европейския съюз. Апелативният съд в Пловдив я остави в ареста, а новината изненада хората в родния ѝ град, съобщи БНТ.

32-годишната Софка Божилова е задържана в края на октомври заедно с още 10 души от България, Германия и Италия за укриване на данъчни задължения на фирми при износ на автомобили. Преди няколко години Софка е била омъжена за италианец, но се връща в Пещера, където до арестуването й живее с новия си мъж и малкото им дете.

За Софка се знае, че преди 10 години е била кандидат за общински съветник в родния си град. После заминала за Италия и това е сложило край на опита ѝ за политическа кариера. С решение на Апелативния съд в Пловдив тя е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

В аферата са замесени са членове на калабрийската Ндрангета, съобщиха от офиса на германската полиция, която е водеща в разследването.

Според "24 часа" Софка преди няколко години е сключила брак с италианеца Габриеле Биньоти. На нейно име през 2014 г. е регистрирано и дружеството "Аурора сървис", което е с предмет на дейност търговия с коли и резервни части. През 2015 г. го прехвърля на бившия си вече мъж. Тогава регистрира нова фирма за търговия с автомобили и транспорт, но и двете дружества нямат официална дейност.

През 2017 г., когато още е женена за италианеца Биньоти, Софка е член на секционна избирателна комисия в града.

По време на акцията, разпоредена от Европейската прокуратура, е претърсен адресът на Божилова в Пещера и тя е прибрана в ареста, където Окръжният съд в Пазарджик я оставя за постоянно. След това отново съдът ще реши дали да я предаде на Германия по обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления. Мярката е потвърдена и от Апелативния съд в Пловдив.

"Невинна съм. Искам да се грижа за детето си, както винаги съм го правила. По 24 часа съм с него, защото няма кой друг да ми помага", казва Софка в съда, разкрива протоколът от заседанието, според публикацията.


Младата жена от Пещера има дете на година и 3 месеца. Мъжът до нея е международен шофьор. По думите ѝ се прибира за ден-два вкъщи и отново тръгва на път. Съдът обаче контрира, че тя има близки и роднини, които могат да се грижат за детето, и я оставя в ареста, защото може да се укрие. Според адвоката на Софка в Европейската заповед за арест, пристигнала у нас, пише само, че е уличена за престъплението и не се налага да стои в ареста до екстрадицията. Преди това никой и по никакъв повод не я е търсил.

Заповедта за арест на Софка е подписана от европейски делегиран прокурор в Германия и е одобрена от съда в Мюнхен. Софка Божилова е попаднала в разследването на Европейската прокуратура по първия сигнал, изпратен до институцията още през юни. Става дума за търговия с луксозни автомобили и ощетяване на бюджета на ЕС. По време на операцията на 18 октомври са претърсени общо 46 адреса. 28 от тях са в Италия, 17 в Германия и този на Божилова в Пещера. Доказаните злоупотреби са за 13 млн. евро.

Престъпната група е действала в германския град Айхщат и в Милано. Членовете ѝ купували луксозни автомобили от германски автокъщи. Продажбата ставала с мним италиански дилър. Обявявали, че колите ще се изнасят в Италия, и затова сделката се освобождавала от плащане на ДДС в Германия, пише в разработката си "24 часа".

Покупките ставали чрез фиктивна компания в Германия. Частният купувач от Милано фалшифицирал продажбата на първоначалния дилър, който след това продавал колите на други италиански търговци на автомобили или физически лица на доста по-ниски от стойността им цени. За схемата са използвани верига от кухи дружества в страни от ЕС за препродажба на автомобилите. Според разследващите са подавани фалшиви декларации за платени данъци върху продажбите, които след това са им били възстановявани. Променяйки пазарната цена на колите, групата получавала огромни печалби. Част от средствата са прехвърляни в чужбина. Преводите били за по над 70 хил. евро.

Трима от десетте арестувани италианци имат връзки с мафиотската организация Ндрангета, съобщиха от Европейската прокуратура и полицията в Германия ден след арестите. Покрай разследването за колите са арестувани още четирима души за трафик на наркотици. Иззети са 7 кг марихуана и хашиш. При обиските са събрани много доказателства и няколко луксозни автомобила. Операцията е ръководена от европейския делегиран прокурор в Германия, който е издал и заповедта за арест на Софка Божилова.

Втората операция на Европейската прокуратура е от 4 ноември в Чехия, Словакия и Румъния, когато също е разбита схема за кражба на ДДС за 23 милиона евро.

Новините от днес и със задна дата