вторник, 23 ноември 2021 г.

Разказ на свидетел: Шофьорът на автобуса е карал с над 100 км/ч, няма спирачен път

 

                               Снимка: БТА

 Несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа с 45 жертви край Боснек. Това разказа пред bTV и БНТ секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на мястото на инцидента заедно с първите полицаи и пожарникари.

"Работя в областна администрация Перник и бях известен за инцидента. В 3.30 часа бях на местопроизшествието и видях, че е създадена много бърза и качествена организация на ОДМВР-Перник. Видях пожарната и линейките", допълни Пиргов, който е експерт по двигатели вътрешно горене.

По думите му, това, което оцелелите описват като експлозия всъщност е гръм от спуканата дясна гума на автобуса.

"Не е за разказване, гледката е страшна, от задното дясно стъкло са скочили от автобуса", каза той. По думите му возилото е спряло на бензиностанция, която е на само 20 минути път от мястото на трагедията и е изключено шофьорът да е заспал, а "настилката в района на инцидента е перфектна".

Според Пиргов вероятно водачът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма.

"Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път. Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, забива предната гума в знака и оттам става трагедията", подчерта той.


Според Пиргов автобусът се е движел с над 100 км/ч и шофьорът не е реагирал адекватно. Вероятно се е спукал и резервоарът при първия удар. При триенето на метал в метал са се получили искри. Пожарът е тръгнал от предната част, като според полицаи е имало туби с нафта при резервните гуми.

Новините от днес и със задна дата