неделя, 3 октомври 2021 г.

Pandora Papers: Световни лидери и политици укрили милиони в офшорки, в списъка и българи

  

Множество държавни ръководители, в това число чешкият премиер, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци, показва публикувано днес разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), цитирано от Франс прес.

Разследването, наречено "Пандора пейпърс" ("Документите Пандора"), в което са участвали около 600 журналисти, се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании.

Според документите йорданският крал Абдула Втори е учредил поне 30-ина офшорни компании в страни или територии, представляващи "данъчен рай". Чрез тези фирми той е купил 14 луксозни имота в САЩ и Великобритания за над 106 милиона долара.

Чешкият премиер Андрей Бабиш е вложил 22 милиона долара във фиктивни компании, чрез които е финансирал покупката на обширен имот, известен като замъка Биго, в Мужен, Южна Франция.

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако.

Еквадорският президент Гилермо Ласо и вложил средства в два тръста, чието седалище се намира в американския щат Южна Дакота.

Журналистическият консорциум е установил връзки между офшорни активи и 336 висши политици и държавни служители, включително държавни ръководители, министри, посланици и други, създали близо 1000 компании, над две трети от които са регистрирани на Вирджинските острови.

Двама от въпросните политици са от България. Имената им обаче не се споменават. 

Сред известните личности, посочени в разследването, са колумбийската певица Шакира, германската манекенка Клаудия Шифър и индийската легенда на крикета Сачин Тендулкар.

В повечето страни влагането на средства в офшорни компании и сметки не се преследва от закона. Когато обаче става въпрос за държавници, консорциума изтъква, че част от тях често говорят за борба с корупцията.

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е създаден пред 1997 г. от Американския център за политическа почтеност, но през 2017 г. става независима организация. Мрежата му включва 280 разследващи журналисти в над 100 държави и територии, а също около 100 медийни партньори.

Консорциумът стана широко известен в началото на 2016 г., когато публикува т.нар. "Панамски документи" ("Панама пейпърс") - скандално разследване, опиращо се на около 11,5 милиона изтекли документа от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", оказвала правна помощ за регистрация на офшорни фирми.

Новините от днес и със задна дата