сряда, 20 октомври 2021 г.

ТЕЦ Бургас: Природният газ щe игpae ocнoвнa poля за eнepгийния пpexoд

 

"Устойчивото развитие и отговорното отношение към околната среда са част от основната корпоративна политика на "Топлофикация Бургас". Опитваме се да бъдем разпространители на идеята за опазване на природата и сред нашите партньори и клиенти". Това заяви инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас". Той посочи, че те имат ясна дългосрочна визия за развитие на дружеството.

"Тя е насочена към налагане на нови и модерни мощности и технологии, които са изцяло екологосъобразни. Планираме допълнителни инвестиции във водогрейните котли, както и в ремонти по когенерацията", каза инж. Илиев.

"Топлофикация Бургас" от години работи на газ. Въпреки сегашното шоково поскъпване на суровината, смятам, че той щe изгpae ocнoвнa poля за прехода към по-екологична енергия. Всички се надяваме в обозримо бъдеще цената на природния газ ще започне да се нормализира", заяви инж. Илиев. По думите му това е гориво, при чието използване се отделят много по-малко вредни емисии за разлика от останалите изкопаеми горива.

"Тенденциите в световен мащаб са насочени именно към това топлоцентралите, които работят на въглища, да преминат на работа на газ и други по-екологични заместители", добави инж. Илиев.

По думите на инж. Илиев Зеленият пакт е много амбициозна програма на Европейския съюз (ЕС), за която е необходим ясно дефиниран план.

"Постигането на целите на Пакта ще изисква значителни инвестиции. За това трябва да се мобилизира както публичният, така и частният сектор. По тази причина в началото на 2020 г. Европейската комисия (ЕК) представи План за инвестиции за създаване на устойчива Европа, който да спомогне за удовлетворяване на нуждите от подобни инвестиции. Той изрази мнение, че цялостното затваряне на въглищните централи у нас, каквато е амбицията на "Зелената сделка", би довело до големи загуби за икономиката.

"По тази причина през следващите години трябва да се работи много активно и да се прилагат най-добрите и икономически издържани решения. Както сами виждате, това е един дълъг път и нещата няма как да се случат от днес за утре", посочи инж. Илиев.

"Смятам, че изпълняването на задачите на Зеления пакт трябва да е добре балансирано - между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Резките и крайни решения ще окажат негативен ефект върху социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и на енергийната сигурност", заяви инж. Илиев.


"Обявеното наскоро създаване на държавно предприятие за конверсията на въглищните региони е стъпка в правилната насока, но се надявам бъдещото правителство да не забравя факта, че енергетици и миньори се трудят не само в държавни, но и в частни дружества, и това са все български работници. Те също не трябва да бъдат изоставяни, ако централите на въглища бъдат закрити. Става дума за хиляди човешки съдби", заяви инж. Илиев.

"Вярвам, че българската енергетика има бъдеще. Ние сме способни да отговорим на очакванията на Европа към нас и да изградим зелена икономика", обясни инж. Илиев. "Предстои реализирането на големи енергийни проекти, които могат да гарантират енергийната сигурност и независимост на страната ни след Зелената сделка. Преходът към нисковъглеродна енергетика, няма да бъде лек, но се надявам, че ще се намерят най-добрите решения, които да бъдат от полза за всички българи", казва още той.

По повод пандемията инж. Илиев сподели, че с много усилия са продължили да работят, за да имат клиентите парно и топла вода.

"Още от началото на извънредното положение сме в напрежение, но сплотени се справяме и с тази ситуация, в която никой от нас не е мислил, че ще попаднем. С дисциплина, стриктно изпълнение на противоепидемичните мерки и адекватни решения пазим здравето на всички наши служители и клиенти", казва още инж. Илиев.

Новините от днес и със задна дата