сряда, 20 октомври 2021 г.

Как преболедували от COVID-19 могат да получат "зелен сертификат" / ВИДЕО

 Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него - България -  DarikNews.bg

"Явно хората имат много погрешно разбиране за това, какво е "зеленият сертификат". Нека още веднъж да напомня, че той показва алтернативно три неща. Имаме ваксини, имаме отрицателен PCR тест, имаме определен набор антитела, така както Министерство на здравеопазването е определило от съответни лаборатории.

Причината определени хора да не могат да използват "зелен сертификат"

е най-вероятно, защото първо - са минали 6 месеца, второ - това, че са преболедували, не означава автоматично, че трябва да им се издаде сертификат, тъй като е възможно да нямат определения набор - тоест да нямат достатъчно висок титър антитела". Това заяви в ефира на „Здравей, България” адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Нека да не бъркаме. Преболедувал автоматично не означава сертификат.

Преболедувал с определен титър антитела, така както изисква Министерството на здравеопазването, означава сертификат", добавя тя. 

На въпрос относно имат ли право на "зелен сертификат" хора,

които са преболедували и знаят и са убедени, че е било коронавирус, защото техен близък е бил с доказан COVID-19 с тест, изкарали са го вкъщи и имат антитела, д-р Петрова заяви:

"Ако имат достатъчно висок титър антитела и тези тестове са направени в сертифицирана лаборатория, в последните 6 месеца, те могат да получат своя "зелен сертификат". 

За хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират

"Наистина има хора, които по медицински причини не могат да се ваксинират... Точно тук трябва да се намеси държавата и да се помисли за механизъм за хората, които не могат да се ваксинират, тестовете да бъдат абсолютно безплатни, така че те да могат да се ползват от тези права като алтернатива. Защото не можем автоматично да зачеркнем всички, които са хронично болни или страдат от някакви автоимунни заболявания", коментира Петрова.


Повече по темата за "зелените сертификати" и правата ни вижте във видеото.

Новините от днес и със задна дата