сряда, 13 октомври 2021 г.

Два протеста блокират София: Хиляди миньори идват на жълтите павета, готови и на релсите да легнат

  

                                         Снимка: Булфото

Два протеста ще блокират центъра на София днес на обяд

Миньорите: Готови сме да легнем и на релсите

Работещите в "Мини Марица-Изток" тръгват тази сутрин за митинг-шествието, което ще започне София днес на обяд.

На него те ще настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 г. Акцията е под наслов "В защита на енергийната независимост на България". Очакват се над 3000 работници да участват в протеста.

Организатори на акцията - КНСБ и КТ "Подкрепа", предупредиха, че центърът на столицата ще бъде блокиран за движение на превозни средства. Участниците ще се съберат на пл. "Свети Александър Невски". В 12 ч. от там ще започне шествие по бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Александър Дондуков" до Министерски съвет.

Протестиращите ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа, подкрепена от подписите на 105 000 души. В декларацията е записано, че синдикатите настояват въглищата да се използват, докато се изчерпят запасите в страната.

Председателят на КТ "Подкрепа" в ТЕЦ-2 е категоричен, че комплексът трябва да работи не само заради служителите в него, а заради всички българи, които потребяват електроенергия.

Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред, допълни той.

Председателят на КНСБ заяви, че днес ще искат обещания от политиците за бъдещето на семействата на служителите и бъдещите на четирите области, от които са работниците в комплекса.

За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг, категорични са миньорите. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства, допълват те.

Споделят, че живеят в несигурност и страх. 110 000 човешки съдби са поставени на карта и е време за спешни решения, допълват протестиращите.

Готови сме на всичко - даже утре да легнем на релсите, за да стане ясно, че без комплекса не може, допълват миньорите.

 Недоволни медици се събират пред здравното министерство

Протест на специалистите по медицински грижи ще се проведе пред Здравното министерство между 11:00 и 14:00 часа. Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти.  Няколко са основните искания на специалистите по здравни грижи. А именно - заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Искат с наредба да се определи къде и колко сестри има нужда. Според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти.

Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите.

Искат справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. Според тях надницата трябва да е поне 3 лв. на час. Очакват също и да получават купони за храна.

Според данни на НСИ на един лекар се пада по-малко от една сестра. Те искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.

Новините от днес и със задна дата