понеделник, 25 октомври 2021 г.

Радев пак се издъни! Такъв скандал между президент и ЦИК България не помни

 

Централната избирателна комисия отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента, на която утре ще се обсъдят актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори, информира БНР. 

От писмо, изпратено от президентската администрация до ЦИК, стана ясно, че на срещата на "Дондуков" 2 са поканени представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на външните работи, ДАНС, Националното сдружение на общините и фирмата "Информационно обслужване".

Секретарят на Комисията Севинч Солакова обаче възрази ЦИК да участва: "Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите".

Членът на ЦИК Георги Баханов подкрепи Солакова: "Считам, че не е коректно и нормално да се провежда такава среща в президентството и то по покана на президента, който, пак казвам, е и кандидат за президент".

Баханов допълни, че срещите на ЦИК с Министерството на външните работи, ДАНС и "Информационно обслужване" са регулярни.
ЦИК вече е поканила на среща и здравния министър, и държавния здравен инспектор по темата за усложнената ситуация с пандемията и изборния процес.

Димитър Димитров - заместник-председател на ЦИК, също добави аргумент за отказа Комисията да присъства на планираната среща в Президентството, като напомни за предварително планирана среща на ЦИК по това време с мисията на наблюдателите на изборите от


Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа: "Тя е само един час преди това, те ще дойдат тук, за да ни видят. Няма как за десет минутки да се мернем, да помахаме и да тръгнем на друга среща".

От партия ГЕРБ също изразиха острата си позиция във връзка със срещата, която държавният глава организира на "Дондуков" 2.

"Днес за пореден път разбрахме, че кандидат-президентът Румен Радев е направил поредния си отчаян опит да спаси своята предизборна кампания, пренебрегвайки отново националните интереси на българските граждани.

След като близо 2 години като президент Радев омаловажаваше Ковид кризата и заявяваше, че това не е негова работа, докато хора губеха живота си, днес кандидат-президентът реши да привиква независими държавни органи в лицето на българските кметове и ЦИК, които да му докладват как щели да бъдат организирани изборите в условията на Ковид кризата - неща, които не са в неговите правомощия", се посочва в позиция на партията.

От ГЕРБ напомнят, че съгласно Конституцията и законите на страната, Министерският съвет отговаря и осигурява техническото и финансово обезпечаване на изборния процес, областните управители и кметовете на общини осъществяват логистиката и организационния процес по места.

"В тази връзка питаме: къде е министър-председателят Стефан Янев в този процес? Защо и сега се скри, както се скри по време на пожарите преди няколко месеца и прехвърли всичко на областните управители и кметовете? Защо се скри, както се скри при кризата с кораба „Вера Су“? Защо се скри, както се скри след случаите със загинали военнослужещи? Колко пъти Стефан Янев се срещна с ЦИК или други институции, имащи отношение към изборите?

От отговорите на премиерът Стефан Янев ще стане ясно защо той позволява на един кандидат за президент да използва държавните институции и президентския пост за спасяване на имиджа на собственото си провалено правителство и обречената си предизборна кампания.

За разлика от служебния премиер Стефан Янев, ние от ГЕРБ не разбираме как е възможно кандидат-президент да привиква представители на местната власт и ЦИК да му докладват вместо да поиска обяснение от собственото си правителство", посочват в заключение от партията.

Новините от днес и със задна дата