събота, 9 октомври 2021 г.

Един от закопчаните за шпионаж в "Арсенал" се оказа известен учен, работил за руска компания

  

Съдът наложи най тежката мярка задържане под стража за тримата чужденци от случая "Арсенал".

Това стана, след като по-рано старозагорската окръжна прокуратура поиска това за световноизвестния учен – оръжейник и член на руската Академия на науките д-р Сергей Зоненко, съпругата му Олга и синът им Венеамин,. 

Те са литовски граждани. Мотивът е, че може да укрият или унищожат доказателства, пише "Монитор". 

Сергей Зоненко е учен със световна слава в областта на кумулативните боеприпаси. До ареста си той ръководи направление „Кумулативни боеприпаси“ в „Арсенал”.

Делото срещу семейството бе прехвърлено на окръжна прокуратура часове след като преди това бе образувано в Районна прокуратура – Казанлък по два текста на НК. Към тях бе прибавено и обвинение по член 319 а за нерегаламентиран достъп до компютърни системи, по който се предвижда наказание затвор до 2 години.


60-годишният учен има множество разработки, в това число и в областта на комулативните снаряди, в България той е от 8 години, преди това е работел за световноизвестна руска фирма за производство на съвременни боеприпаси. Дисертационният му труд е бил посветен на безопасността на ядрените реактори.

Пристига в България с цялото си семейство: съпруга, дъщеря и син, работел е по трудов договор в оръжейницата „Арсенал“ като ръководител направление „Комулативни снаряди“, където като конструктор е назначена и съпругата.

В сайта ZaKazanlak през 2020 година има обширна публикация и интервю с него както и снимка с награждаващия го по някакъв повод изпълнителен директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

Семейството на д-р Зоненко бе задържано след сигнал от „Арсенал“ за изчезнали прототипи и документация за иновативни спецчасти. Автомобилите на бащата, сина и майката са били спрени преди ГКПП "Кулата" и в тях са били намерени предмети и документи, които съдържали чувствителна информация за частното дружество, съобщиха от МВР.

Заседанието за гледане на поисканата постоянна мярка започна малко преди 18,00 часа в събота, чуждите граждани бяха доведени с усилена охрана и с маскирани лица. Наетият от тях адвокат отказа коментар защото все още не се бе запознал с всички материали по досъдебното производство, той ще пледира за възможно по-лека мярка: домашен арест или подписка.

Новините от днес и със задна дата