четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Моловете в Бургас заприличаха на призрачни градове

  

В първия ден от въведените мерки много обекти в двата търговски центъра в Бургас не отвориха врати, а празните коридори днес напомняха на страшните времена от първия и втория локдаун, когато всичко бе затворено, пише Флагман.бг. 

От мол „Галерия“ са направили организация за тестване, при това на преференциални цени – от 10 лв. Услугата е в полза както за клиентите, така и за служителите на търговския център и на съседните вериги.  От евтините тестове са се възползвали голяма част от персонала в мола – тези, които засега нямат намерение да се ваксинират. 

„Известно време ще я караме така, може би после ще се ваксинираме, няма начин. Не съм антиваксър, но исках още малко да почакам преди да се имунизирам“, каза служителка от магазин за дрехи в мол „Галерия“. Тя сподели, че нито в техния магазин, нито в останалите засега няма проблем с напуснал персонал.

„Не съм чувала някой да е напуснал заради новите мерки, може би и заради възможността за евтините тестове“, каза още младата бургазлийка. 

Тя обаче се тревожи за ситуацията. Според нея, ако продължава този спад на клиенти, много магазини ще затварят врати завинаги.

„Вижте само общата картина – почти няма хора, нашият магазин е празен, така както и другите. Обикновено по това време има доста хора – поне 10 пъти повече, отколкото сега. Предишните пъти удържахме някак си, бяхме затворени, но получавахме компенсации. А сега не е ясно колко ще издържим. Дано мерките постигнат целта си за висок процент ваксинирани“, каза още продавачката. 

Картината в мол „Плаза“ е още по-празна. Пропускателният режим е организиран – със зелен сертификат или отрицателен тест. Влизането и излизането става от различни места. Но коридорите пустеят. Много обекти са затворили кепенци, а докога – не се знае. 

„Вчера всички те работеха, а днес виждаме, че са затворени. Дано да е само за първите няколко дни – докато свикнем с обстановката“, споделя служител на обект за бързо хранене.


В мол „Плаза“ имаше хора от персонала, които са отдавна са ваксинирани, сред тях имаше и такива, които са с документ за преболедувал.

„Още когато започна масовата имунизация, реших да се ваксинирам. Вярвам, че само по този начин можем да се върнем към старото нормално. Новото нормално не ми харесва. Искам да имам свободен достъп за навсякъде, както преди, дори и изискването да е зелен сертификат. А и вярвам в науката, вярвам, че общи усилия можем да победим вируса“, споделя Иван, който е служител в търговския център. 

Друга служителка от магазин за дамска мода сподели, че едва вчера си е сложила първата доза. Направила го е за да работи без ограничения. Но и за здравето си.

„Аз вярвам във вируса, не съм конспиратор. Вярвам, защото го срещнах очи в очи. В началото на годината лежах почти месец в болница, задушавах се, мислех си, че умирам. Най-щастливият ми ден беше, когато се прибрах у дома. Тогава повярвах, че всичко е отминало. Да ама не. Борбата продължи още няколко месеца след това.

Ваксинирах се чак сега, защото имах много антитела, дори лекарите ми казаха да почакам малко. Вчера вече го направих, сега чакам втората доза и се надявам всичко да е наред. Сигурна съм, че ваксинацията е най-безопасният начин за справяне с ковид кризата“, сподели младата жена. 

Тя вярва, че рано или късно ще излезем от тази трудна ситуация, но също така смята, че мерките са крайни и ще доведат до масови фалити.

„Най-пострадали ще сме ние – търговските центрове, липсата на клиенти ще доведе до затваряне на магазини. Реално не сме затворени, но де факто сме. Много сложна ситуация. Дано отмине всичко това“, надява се бургазлийката. 

От липса на посетители се оплакват и останалите търговски вериги. Персоналът чака отвън да провери за сертификат, но влизащи почти няма. А в други дни по това време обектите са пълни с хора, оплакаха се работещи.

За разлика от моловете, хранителните хипермаркети са пълни с клиенти, тъй като за влизане в тях не се изисква документ.

Новините от днес и със задна дата