петък, 1 октомври 2021 г.

Убийствени цени: Стана ясно с колко поскъпват ток и парно!

 

Шоково поскъпване на природния газ от 1 октомври, одобри Комисията за енергийно и водно регулиране днес. Вместо първоначално обявените 16% ръст на цената, тя беше повишена с 36,2 на сто спрямо цената за септември, пише Труд бг.

След рекордното увеличение “Булгаргаз” вече продава синьо гориво по 94,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), при 69,40 лв./MWh през септември.

Това поскъпване е стряскащо, коментира пред “Труд” решението енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков. То означава, че от 1 януари цената на парното и топлата вода у нас ще се вдигне с поне 25 на сто, а може и повече.

При цената на електроенергията трябва да се радваме, ако увеличението е с 13 -14 на сто, каза експертът. Тепърва трябва да се изчисли каква ще е средната прогнозна цена за шестте месеца, защото февруари и март цената на газа трябва да падне, допълни той.

По думите при тока ръстът на цените ще дойде основно от вдигането на такса “задължения към обществото”.

Причината е, че за да се компенсират топлофикациите за скъпия газ, ще се повиши преференциалната цена, на която се изкупува произведената от тях електроенергия, а това ще се отрази именно на такса “задължение към обществото”.

Новото увеличение на газа ще се отрази и на цената на хляба, заяви пред “Труд” хлебопроизводителят Димитър Людиев. Фурните, които ползват газ, ще вдигнат цената с поне 10 на сто, категоричен беше той.

Според Еленко Божков основният проблем с цената на газа е забавянето в изграждането на интерконектора Гърция-България (IGB), заради което ние получаваме по-малки количества газ от Азербайджан.

България не може да си запълни нужните количества по две причини - първо - не е готова реверсивната връзка и второ - там, откъдето можем да внесем количество - през Гърция, тя не ни дава постоянен капацитет, а трябва да се молим, обясни експертът.

Заради драстичното поскъпване на газа, от “Булгаргаз” обявиха на брифинг, че ако България получаваше цялото договорено количество азербайджански газ, тоест ако IGB беше завършена, цената на газа би била по-ниска, но директорът му Николай Павлов не се ангажира с колко.

По думите на Павлов от 1 октомври “Булгаргаз” е договорила по-голям прекъсваем капацитет през съществуващата връзка с Гърция за доставки на газ от Азербайджан. Той обаче не се ангажира дали това ще доведе до по-малко повишение на цената на газа от 1 ноември.

Има опасения, че количествата в газохранилищата в Европа няма да покрият пика на търсенето в зимните месеци, допълни още той.

Красимир Дачев, зам. - председател на БТПП пред “Труд”: Още предприятия ще фалират

Стоки и услуги нагоре

Някои от индустриите ще спрат работа, други вече фалираха заради високите цени на електроенергията, коментира ситуацията с поскъпването на газа Красимир Дачев, зам. - председател на БТПП пред “Труд”.

Като такива той даде за пример предприятията, които произвеждат изкуствени торове, тъй като при тях природният газ е основна суровина.

При изкуствените торове 90% от себестойността им е именно цената на газа. Последствия ще има и за топлофикациите, които също ще фалират, посочи Дачев.

По думите му в момента се прави махленски номер, като се противопоставят гражданите на предприемачите с поддържане на ниска цена на парното.

Това обаче няма как да продължи, защото през бизнеса инфлацията излиза и тя ще засегне крайни потребител с цената на стоките, които купува.

Един от бизнесите, които неминуемо ще бъде засегнат от по-скъпи газ, са хлебопроизводителите. Още тези дни хората ще усетят поскъпването в магазина, заяви той. Скъпият газ ще се отрази на всички стоки и услуги още този месец, каза Дачев.

По думите му договорите с “Булгаргаз” са направени така, че дори предприятието да спре работа, то трябва да си плати един месец сметката за газ.

Нов рекорд

На борсите синьото гориво удари 1200 долара

Очакват луда търговия

Поредни рекордни стойности стигна цената на синьото гориво на борсите в Европа. Цената на природния газ на 1 октомври почти достигна 1200 долара за 1000 куб. м Това показват данните на борсата ICE.

Една от причините за рязкото увеличение може да е спад на газовия поток през газопровода “Ямал-Европа” с почти три пъти тази сутрин, ускорен с 4,3 пъти до около 0,5 млн. куб. м на час (а предишния ден - 2,2 мил. куб. м).

Това може да се дължи на факта, че ден преди това капацитетът не беше изкупен по договорите “ден напред” за 1 октомври за доставки на газ през “Ямал - Европа”.

По-рано тази седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 куб. м, а след това достигна 1100 долара.

Председателят на борда на “Газпром” Алексей Милър заяви по-рано, че изоставането в изпомпването на газ в европейските подземни хранилища и нарастващото търсене на газ са довели до факта, че цените на този вид гориво в Европа са счупили рекорди и може да надхвърлят стойностите си в близко бъдеще.

“Нестабилната търговия вече показва, че никой не знае колко високо може да достигне (цената на - бел. ред.) газа”, казва Ник ван Кутерен, старши трейдър в нидерландската енергийна компания PZEM. “Но определено ни очаква луда търговия”, смята той.

Европейските хранилища са пълни на малко под 75%, което е най -ниското ниво за това време на годината от повече от десетилетие.

Изтегляния на количества от тях обикновено започват в края на октомври, в зависимост от времето.

Засега се очаква през този месец температурите в Северозападна Европа да са до голяма степен в рамките на нормалното за сезона.

Новините от днес и със задна дата