сряда, 20 октомври 2021 г.

Ще ни трябва ли сертификат, за да гласуваме на изборите?

  

След вчерашната заповед на здравния министър за влизане със зелен сертификат на закрити обществени места, днес десетки хора са питали ЦИК ще трябва ли сертификат и за да гласуват. Отговорът е - не, на този етап сертификат не се изисква, за да гласуваш. На 14 ноември всеки, който пожелае, ще може да даде своя вот. 

"За момента, съгласно тази заповед на здравния министър, не е необходим зелен сертификат, за да се гласува в изборите на 14 ноември. Мерките не се различават по никакъв начин от тези, които бяха одобрени за 11 юли. Затова ние вземаме и решение в изпълнение на тези мерки и определяме как ще тече изборният процес, но все още не сме взели това решение и изчакваме наближаване на изборите с оглед - ситуацията е динамична, ако има промяна в тези мерки, да може да бъдат отразени в нашето решение", каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Хората, които са под карантина и на тези избори ще могат да гласуват с подвижна кутия, съобщи още БНТ.

"14 дни преди изборния ден хората, поставени под карантина, ще подават заявления за това. Ще се образуват подвижни избирателни кутии, ще могат ако има образувани в техния район да подават заявления включително и в изборния ден да бъдат включени да гласуват с такава кутия", допълни Матева.

От ЦИК признават, че се притесняват от големия брой хора, които може да бъдат под карантина към деня на изборите.

"Ако трябва и се наложи, ще се правят допълнително консултации за състав на подвижни секционни избирателни комисии, тъй като съвсем е възможно да е необходим по-голям брой такива комисии да бъдат съставени", каза Росица Матева.


От ЦИК напомнят, че избирателите трябва да бъдат активната страна в този процес, като подават заявления за гласуване с подвижна кутия.

Новините от днес и със задна дата