сряда, 20 октомври 2021 г.

Линейки се лутат между болници, спешната помощ в Бургас изнемогва с COVID болните

 

Екипите на спешната помощ в Бургас работят на ръба на силите си в разгара на поредната ковид-вълна. Линейките непрекъснато са по сигнали, продължава и обикалянето им по болници, сигнализират от синдиката.

Нищо не се е променило, откакто започна пандемията, коментира пред Радио Бургас Климентин Милчев, шофьор на линейка и председател на местната структура на КНСБ:

"Колегите вече почти изнемогват. Това са страшно много адреси на ден. Страшно много болни. Само за гр. Бургас са пет линейки, които работят. Средно - по 14-15 адреса на смяна."

Продължава и лутането по болници.

"Средно по 45-50 минути се чака. Триажът по някой път е пълен, нямат възможност кога да приемат. Линейки чакат, бавят се. Продължаваме с тая болна тема - забавянето на тестовете, бавно стават резултатите. Натрупват се понякога по 6-7-8 линейки", посочи синдикалистът.

Нужно е откриване на триажи и в други лечебни заведния и да се облекчава тестването, за да е по-бързо, категоричен е той.

"Триажният център в бургаската болница е със страшно малко места. Това са седем легла, при положение, че пристигат наведнъж по 6-7 линейки и вътре има пациенти - по двама, трима, четирима. И като дойдат 6-7 линейки отвън, стават 10-12 човека. Как да смогват вътре тия хора да работят? А нашите линейки стоят и чакат, докато се освободи място вътре или докато му излезе тестът.

Като му излезе тестът пък казват "Няма места, как да го вкараме вътре". Ние имахме едно предложение, което никой не го взе предвид, да се направи лаборатория до триажния център. Взимаш го теста от шокова зала. Веднага на първия етаж да се изследва. А не като сега. Ако се прати горе в лабораторията, отиде 45 минути най-малко. През което време линейката стои и чака", коментира Милчев.


Не може само една болница в Бургас да поеме цялото това натоварване, ако останалите лечебни заведения осигурят по няколко легла, натискът върху нас ще падне, смята той.

"Представете си - идва линейката от Приморско. Ако тука не го вземат в триажа, ако тука няма места в болницата, се почва едно обикаляне. От УМБАЛ казват "Резултатът му е положителен, вие му търсете място". Нашата централа почва да прозвънява - на едната, на втората, на третата болница. Да ги молим някъде да осигурят място, че да го приемат човека. Стигали сме до Поморие, до Айтос. Миналата седмица час и половина обикаляхме с пациент със затруднено дишане", коментира Климентин Милчев.

Синдикалистът за пореден път посочва и сериозните проблеми в тяхната работа:

  •  Трябва да се приеме закон за спешната помощ. В него да се дефинира какво е спешна помощ, за да не се налага да обслужват пациенти, които не са такива случаи. Така се губи време, в което може да бъде помогнато на наистина нуждаещи се. В 112 да работят главно хора с медицинско образование. Да се реши проблемът с недостига на екипи. Само в гр. Бургас има едва пет линейки.
  •  Да се мотивират хората да работят в спешната помощ. Един от начините е отново да се върнат във втора категория на труд.

Новините от днес и със задна дата