петък, 1 октомври 2021 г.

Проф. Момеков: България е на челните места по свръхсмъртност

  

                                       Кадър: БНТ

България е в челните места по свръхсмъртност (това е съпоставянето на смъртността в период от време спрямо 5 години назад). България е малка страна, без остри колебания в популацията. Страната ни е на второ място по тази смъртност след Перу. На трето място е Северна Македония - една много печална тройка. Това заяви пред DarikNews.bg Проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация.

Той смята, че това не е свързано само с COVID-19. "Свързано е с колапса на здравната система в определени моменти, но си мисля, че хората трябва да проумеят, че сме на последно място за много неща. Може би защото манталитетът ни го позволява", сподели той.

Според проф. Момеков има огромно недоверие към най-големите световни експерти, когато се говори за пандемията от коронавирус.

Същевременно се обръщаме към практики, които не са показали полза никъде. Пият се едни магически лекарства. Няма да има и тук просто решение. Ваксината дава големи ползи, но ако искаме достоверна информация, не трябва да четем сайтове и да слушаме родни шамани, а трябва да погледнем, например, сайта на Европейския център за контрол на заболяванията", добави професорът.

Той коментира и ниския процент на ваксинираните срещу COVID-19 в България.

"Имаме гигантски проблем, че все още нямаме първа доза при много хора, а има голям брой хора, които не са преминали през инфекцията. Третата доза никъде по света не се разглежда като универсална политика. Би било скъпо, логистично е сложно, а и ако богатите страни започнат да поставят масово трета доза, за бедните няма да остане", каза още той.

"Аз мисля, че третата доза на ваксината срещу COVID-19 за България е нещо като върху една непостроена къща да слагаме рококо орнаменти", заяви още Момеков.

Професорът сравни ситуацията с проблемите в момента с тютюнопушенето: "Аз много харесвам този рефрен: "Дядо ми живя до 100 години и пушеше". Да, така е, но много малко са тези дядовци. Моят татко, за съжаление, си отиде на 61 години и беше пушач, така че трябва да гледаме голямата картина".

Според него мерките, които се прилагат у нас срещу COVID-19, няма да помогнат.

"Не се спазват. А не защото се правят проформа и защото не се правят по начин, по който ще има полза от тях. Това може да прозвучи малко претенциозно, но има една японска притча за едно пиле, което не искало да пее. От тримата големи даймьо, които са се борили за властта в Япония, единият се казвал Ода Нобунага. Той казал "убийте я". Тогукава Иеасу казал "изчакайте", а Тайкото, който след това става вид обединител на Япония, казва - "накарайте я да поиска да пее". Трябва да накараме хората да поискат да се ваксинират, но това ще стане тогава, когато получат обективна информация. Защото и най-яростният антиваксър, ако гледа куче, го е ваксинирал на 100%", заключи проф. Момеков.

На въпрос как прогнозира финала на пандемията, проф. Момеков каза: "Още когато започна тази истерия, имаше опити на световноизвестни експерти, вирусолози, епидемиолози нещо да казват, имаше различни теории. Много ми хареса една теория - Всички прогнози са важни, но всички прогнози са грешни".

Новините от днес и със задна дата