понеделник, 25 октомври 2021 г.

Край на гратисния период: Глоби до 50 000 при нарушения на новите мерки в страната

 istock

Край на гратисния период без глоби заради новите мерки в страната.

Властите дадоха 4 дни, в които всички засегнати сектори - здравни заведения, търговски обекти и фитнеси, да се подготвят да работят само със зелени сертификати.

До гратисния период се стигна заради недоволството на засегнатите браншове, че мерките се налагат от днес за утре. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева.

Задължително условие е и проверяващите обектите да разполагат със зелен сертификат.

Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.


Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за зелен сертификат, също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.

Новините от днес и със задна дата