четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Доплащаме по 10 лв. за "безплатните" тестове, осигурени от държавата

  

Държавата осигурява безплатни тестове за коронавируса, които да послужат за издаването на зелен сертификат за тези, които не искат да се ваксинират. Трудът и консумативите на самата лаборатория обаче не са безплатни и клиентите ще доплащат средно по около 10 лева.

Това стана ясно от обяснението на д-р Недялко Калъчев, собственик на една от най-големите верига лаборатории в страната.

"Имаме достатъчно тестове засега. Снабдяването с още тестове по линия на РЗИ става по-бързо в страната, София е по-назад в този процес, защото градът е голям", каза Калъчев по БНР.

"За тестовете, които ние купуваме, ще се опитаме да им намалим цената на тестването за хората, за да бъде по-социална услугата", ангажира се той.

"По отношение на безплатните тестове, трябва се знае, че работата за тестуването ще се плаща от хората. Около 10 лв. е това, което пациентът трябва да плати, ако РЗИ е осигурило тестове", обясни още Недялко Калъчев.

Втори ден след обявяването на заповедта за въвеждането на зеления сертификат пред лаборатории, РЗИ-та и болници в страната се извиха опашки от желаещи да се ваксинират и да си направят тестове, за да могат да отидат на работа.


Засега мярката не бе въведена за училищата, където също има масов учителски отпор срещу въвеждането на зеления сертификат, но там тестовете за учителите са напълно безплатни. Очаква се след месец гратисен период и в учебната система да се изисква зелен сертификат.

Новините от днес и със задна дата