вторник, 7 септември 2021 г.

Увеличението на пенсиите ще доведе до вдигане на данъци

 istock 

Не е проблем, че ще се увеличат пенсиите с тази актуализация, но в дългосрочен план това рано или късно ще доведе до дефицити и вдигането на определен тип данъци. Това заяви в „Преди всички“ финансистът Любомир Дацов.

По думите му сегашната игра, че някой се прави на" добър" преди изборите, за да даде нещо на хората, в дългосрочен план една такава рискова политика ще доведе до вдигането на данъците за всички.

Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално сменена икономическа ситуация спрямо началото на годината, когато са правени разчетите на държавния бюджет за тази година, коментира още финанситът.
 
През второто тримесечие имаме 9 на сто растяща икономика, трето тримесечие по предварителни данни дори ще имаме растеж над 10 на сто.
„България тази година ще отбележи може би най-високият си растеж от 2009 година насам. Това означава, че може би ще имаме растеж на годишна база над 5 на сто.

Това означава, че трябва да има тотално различен подход към бюджета и вместо да бъде планиран голям дефицит, както беше тази година, трябва да бъде на превишение, за да не бъде стимулирана инфлацията, каза Дацов.

Според него Министерство на финансите е трябвало да внесе истинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за следващата.

Новините от днес и със задна дата