петък, 3 септември 2021 г.

Бащата и майката на убитото бебе опитали да излъжат, че е паднало от количката

  

                                         Снимка: bTV

Сигнали срещу семейството, в което баща уби 2-месечното си бебе в старозагорското село Хрищени, са били подавани още през 2018 г. Вчера 31-годишният мъж беше задържан, след като е установено, че новороденото е починало от черепно-мозъчна травма, а по него имало и други травми.

По информация на bTV двамата с жена му първоначално се опитали да прикрият убийството, като заявили, че е паднало от количката. Семейството има още четири деца.

В официален отговор до телевизията от агенция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" се казва, че първите сигнали за нередности са подадени още през 2018 г. Тогава била направена проверка, но не са открити нередности.

През 2020 г. майката декларирала, че няма условия да гледа децата, защото биологичният им баща е в затвора, а тогавашният ѝ съжител не желаел да се грижи за тях. Тогава жената не разполагала с жилище, в което да отглежда децата и те били отведени от институциите. 

По-късно две от децата били върнати в семейството, като родителите им били включени в програми на общността, посещавали и курсове за подобряване на родителския капацитет.

За случилото се с новороденото момченце от Закрила на детето научават в деня на убийството. Дотогава социалните не са имали сигнали за насилие.

Новините от днес и със задна дата