вторник, 21 септември 2021 г.

12 деца с COVID-19 са починали от началото на пандемията у нас, още едно не е в статистиката

  

Две деца са починали след заразяване с коронавирус у нас в последните дни. Едното е момиченце на 7 години с хронично неврологично заболяване, а другото е било на 9 години.

По-голямото дете е починало в болница в Пловдив на 19 септември, но и към днешна дата не фигурира в официалната справка, която Здравното министерство публикува всеки ден.

От ведомството потвърдиха случая и обясниха, че в системата като причина за смъртта е записано друго заболяване - тежка форма на анемия, съобщи БНТ.

Информацията обаче беше разпространена от областния оперативен щаб в Хасковска област - детето е било сред шестима починали с Covid-19. Момичето е било положително за коронавирус от 14 септември, на 15 септември е настанено в болница извън областта, а 4 дни по-късно е починало.

Само през този месец децата жертви на инфекцията са вече 3, след като в началото на септември бебе почина в болницата в Ловеч.

От началото на пандемията броят на починалите деца е 12, като в този брой не е включено 9-годишното момиченце.

Въпреки че според експертите тепърва се очаква да има увеличение на случаите, броят на заразените под 18 години през четвъртата вълна е сравним с най-тежките моменти на заразата в края на миналата година и през пролетта на тази.

През миналата година най-много заразени деца за ден е имало на 31 октомври - 192. По време на вълната тази пролет рекордът е бил 185 - на 16 март. Заразените деца днес са 175. По-уязвими ли са децата към делта варианта на коронавируса - потърсихме мнението на педиатри.

Новините от днес и със задна дата