вторник, 21 септември 2021 г.

Плащат 600 000 лв. обезщетение на наследниците на убитата от падналата лампа в тунел

  

                           NOVA Broadcasting Group

Пътната агенция да плати 600 000 лева обезщетение на наследниците на загиналата в тунел "Ечемишка" жена, присъди Окръжният съд в София. Парите са за двете деца, съпруга и майката на починалата жена, върху чиято кола падна една от лампите на тунела преди почти четири години.

Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ е осъдена да плати и 27 000 лева съдебни разноски и още 13 000 лева такси по делото. Експертиза доказа,че част от осветлението - греда и лампа са паднали върху колата. Инцидентът стана причина и за смяна на осветлението в тунела.

След инцидента съпругът на починалата дори развил онкологично заболяване. Решението може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок.

Когато автомобилът "Ауди" се е намирал на разстояние около 395 - 396 м. от началото на тунела в посока Ботевград - София, настъпва разрушаване на дясната надлъжна метална конструкция, върху която са окачени осветителните тела в тунела. То стартира с разрушаване на връзката между две съседни надлъжни греди. Надлъжната "П"-образна греда, разположена непосредствено зад разрушената връзка, заедно с монтираните върху нея осветителни тела падат върху пътната настилка. 

Последвало е частично разрушаване на двете съседно разположени връзки, при което две "П"- образни греди, заедно с монтираните върху тях осветителни тела, увлечени от първата греда, също са паднали. Една от гредите е попаднала върху покрива на автомобила. Поради напречно транслационно преместване, в посока обратна на посоката на движение на автомобила, гредата е пробила дясната част на панорамното стъкло, проникнала е в автомобила и се е забила в тялото на Е. Михайлова. 

Водачът на моторното превозно средство не е имал каквато и да е възможност да избегне произшествието - установено е, че опасната зона на автомобила в конкретния случай е била в размер на 36-37 м., а когато разрушаването е започнало, той се е намирал на 13 м. от мястото на удара с падналата греда. 

От този удар пострадалата е получила съчетана тежка гръдна и коремна травма, с тежки увреждания на черния дроб, несъвместими с живота и остра кръвозагуба, довели до травматичен шок. Смъртта е настъпила в кратък времеви интервал след инцидента и предвид тежестта на уврежданията е била неизбежна.

Новините от днес и със задна дата