събота, 21 август 2021 г.

Колко отрова може да има в храните, които купуваме?

 

Колко отрова може да има в храните, които купуваме? Например канцерогенни субстанции, какъвто е етиленовият окис? Той се използва в десерти, макаронени изделия, снакове и други. В ЕС казват едно, в САЩ - съвсем друго.

Всъщност звучи като добро решение: етиленовият окис, който е безцветен газ, убива бактерии, вируси и гъбички.

Само че оттук нататък се превръща в зло. В продължение на десетилетия той е бил използван за дезинфекция на чувствителни повърхности и хранителни стоки, които не могат да бъдат загрявани. И така докато не става ясно, че химическата субстанция и продуктите от нейното разграждане частично се отлагат и крият риск от причиняване на рак.

След това откритие много страни забраняват обработването на храни с етиленов окис, включително от ЕС. В други части на света обаче, например в Азия, той продължава да се използва и оттам стига и до Европа - обикновено чрез различни подправки или допълнителни съставки, например сгъстители.

САЩ позволяват много повече "отрови"

Последният такъв пример са сладоледени продукти на производителя "Mars". В редица страни засегнатите партиди бяха спрени от продажба. Германия обаче първоначално не беше сред тях. След обществен натиск фирмата-производител в крайна сметка изтегли продуктите и от търговската мрежа във Федералната република. В същото време от "Mars" уточниха, че консумацията на въпросните продукти не е вредна, тъй като те съдържали незначително количество етиленов окис.

Мненията за това колко етиленов окис (или от продуктите му на разграждане) е безопасно да се поема, се разминават драстично. В ЕС е забранено да се продават храни, които съдържат повече от 50 микрограма етиленов окис. В САЩ обаче допустимото количество е цели 7000 микрограма.

Според германската Федерална служба за оценка на риска (BfR), данните за въздействието на химическата субстанция са "противоречиви и отчасти недостатъчни". В същото време тя подчертава, че химикалът е мутагенен (причинява промяна на наследствения материал) и е канцерогенен (води до рак). Като цяло е нежелателно храните да съдържат остатъци от веществото, подчертават още от службата, която все пак дефинира приема на не повече от 0,035 микрограма на килограм телесно тегло на ден като безпроблемно.

Разминавания има и в мненията относно това дали трябва да бъдат спрени от продажба храни, в които са открити следи от допълнителни съставки, замърсени с етилен оксид, чието количество обаче е в рамките на допустимите стойности. Такъв е например случаят с въпросните сладоледени продукти.

Абсолютно никакви количества етиленов окис?

В тази връзка експертен екип от ЕС излезе на 13 юли с препоръката да бъдат иззети всички налични партиди от пазара, които дори само теоретично биха могли да съдържат химическата субстанция. Очевидно членовете на комисията смятат, че не трябва да се приемат никакви количества от веществото етиленов окис.

Представителите на Белгия и Дания са посочили в тази връзка, по този начин ще трябва да бъдат унищожени и храни, чието замърсяване с въпросното вещество е под горната допустима граница за това, както и че подобен европейски подход на нулевата толерантност влиза в противоречие с целите на ЕС за устойчиво развитие и за редуциране на количествата изхвърляни храни.

Точно на това обръщат внимание и от потребителската организация "Foodwatch", която призовава да не се противопоставят двете теми - разхищението на храни и здравето на гражданите. От "Foodwatch" настояват изтеглянето на засегнатите продукти от пазара да се осъществи последователно, както предвижда постигнатото решение от страните-членки на ЕС.

В Германия не всички са съгласни с ЕС

По правните въпроси, свързани с контрола на храните, отговарят отделните страни-членки на ЕС, а в Германия за това отговарят отделните провинции. Не всички от тях обаче са склонни да изпълнят препоръката на Брюксел - например Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия имат задръжки.

В същото време много други продукти са били извадени от търговската мрежа заради замърсяване с етиленов оксид - вегански снакове, плодови десерти, макаронени изделия и полуфабрикати.

Актуална информация за тези продукти има на сайта на Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните.

Текстът е публикуван ТУК>>

Новините от днес и със задна дата