вторник, 24 август 2021 г.

АТВ-та на плажа Карадере възмутиха плажуващи: Разораха дюните, мачкат гнезда на птици!

  

                   Снимка: Facebbok/Принцеса Милена

Един от най-красивите плажове в България - Карадере, вече е защитена територия, но посегателствата върху него продължават.

Плажът и тази година е пълен с палатки и каравани, но вече няма притеснения за бъдещето на ивицата - защото по закон е за "природосъобразен туризъм". Все още обаче има хора, за които дюните са място за разходка с автомобил. Поредните такива снимки, публикувани в групата "Да спасим Карадере" разбуниха социалните мрежи. На тях се виждат няколко АТВ-та.

"Ако съдим по номерата - Шуменска сган..."гъзари"...подрифтиха по дюните, покараха по плажа, смачкаха гнездата на дъждосвирците, паркираха в средата му... свалиха масите и столовете от гората изработени от доброволци за отдих, а сега сладко си плющят... Поредното доказателство за това, че винаги поразиите и неуважението към природата идва от преминаващи рушащи консуматори, а не от биваците на ценителите там! За съжаление тях нищо не може да ги спре...идват, пакостят 2 часа и заминават...Не ни е виновна държавата, ние сме виновни!", написа потребителката с името Принцеса Милена, публикувала кадрите.

В Община Бяла също разбират за проблема от снимките в социалните мрежи - сигнал до тях не е подаван. Няма достатъчно данни и за пострадали гнезда на дъждосвирци.

"Присъствието на такива превозни средства, съгласно закона на Черноморското крайбрежие, е напълно недопустимо. За да има нарушение все пак трябва да има регистрирани гнезда на дъждосвирци, така че да се установи дали те са нарушени или не. При възникването на такива ситуации, както и много пъти сме получавали сигнали за умрели делфини, всичко това минава през националната система", коментира пред БНТ Атанас Атанасов - главен еколог на Община Бяла.

Сигналите могат да се подават и до дежурния в Община Бяла, който да го предаде на полицията, защото само от МВР могат да съставят акт на нарушителите. Стига да бъдат хванати на място. И от Общината, и почиващите на Карадере са категорични, че мястото на колите не е на плажа, макар че някои почиващи също са ръба на правилата.

"Има много къмпингуващи, които са си опънали палатки върху пясъка, в гористата местност, има борова гориста местност, палят огньове, има огнища, които сме констатирали", допълни Атанасов.

Това обаче в момента попада в сивата зона на очакване на окончателните правила за свободното къмпингуване.

В Община Бяла призоваха почиващите на Карадере веднага да се обадят на телефон 112 или на дежурните в общината при нов подобен случай, за да има шанс нарушителите да бъдат заловени.

Новините от днес и със задна дата