вторник, 3 август 2021 г.

Изтекоха първи имена от новия кабинет на "Има такъв народ"

  

Преговорите за съставяне на кабинет все още не са в задънена улица, но са много сложни, заяви доц. Милена Якимова, социолог и преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, пише БГНЕС .

„Има такъв народ“ са принудени да отправят противоречиви послания, защото очевидно кадровата им листа е къса. Това се вижда с просто око. Постоянно са под подозрението, че са под нечие влияние. В опитите да избегнат това впечатление у публиката, че някой им влияе задкулисно, а такова се създава, те правят странни ходове. С тях правят и позитивно послание към част от своите избиратели“, смята доц. Якимова, която обясни по-подробно тезата си така: „Нишките на усилието да се промени политическото статукво са разнородни.

Една от нишките е, че институциите са овладени, държавата е завладяна, а чрез администрацията се източва публичен ресурс. Другата от нишките обаче е откровено популистка и антипартийна. „Има такъв народ“ изпращат позитивни послания на тези свои избиратели, които гласуваха за партия, държаща се антипартийно. Те опитват именно да крепят този сложен баланс – къса кадрова листа и двойствени послания“.

„Цялата публика е стаила дъх и все още се чуди: Неопитни и наивни лиса от „Има такъв народ“ или пък някой им дърпа конците? Аз по-скоро все още залагам на първото. Предстои да видим дали ще влязат в капана на по-опитните партийно парламентарни играчи“, допълни още социологът.

Според нея не е непременно в минус на партията, че излъчи непознат за хората кандидат-премиер в лицето на Пламен Николов, който вече получи проучвателен мандат от държавния глава. „Основният негов минус е, че въпреки своята експертиза, той няма позиция по социално-икономически и социално-политически въпроси. Това е неговият минус, не непознатостта на публиката. Ясно е, че „Има такъв народ“ играят с тази непознатост“, смята доц. Якимова.

За изострените преговори между протестните формации анализаторът коментира, че след всеки техен рязък ход всъщност следва и смекчаване на тона, както и ново „отваряне на вратички“, проблем обаче има в разчитането на знаците.

„Има разминаване в един основен пункт и това е отказът на „Има такъв народ“ да заяви някакво продължение на политиката на служебния кабинет“, отчете социологът, припомняйки високото обществено доверие в работата му, откакто бе назначен. „Дали има жест към ДПС, които поставиха открито това условие: кабинет – да, но без представители на сегашното служебно правителство“, повдига въпроса анализаторът.

Доц. Якимова е категорична – трети парламентарни избори за тази година няма да бъдат в интерес на българския народ. Причините за това са повече от ясни, припомни тя. Сред тях са както предстоящите трудни есенни месеци заради пандемичната обстановка, така и важния за страната ни План за възстановяване и развитие, зад който трябва да има легитимна властова структура. Предсрочни избори не са изключени, но в момента не са на дневен ред, смята доц. Якимова.

„Има такъв народ“ изчисляват как да не паднат в капана на парламентарните игри и предложението им за кабинет да бъде подкрепено косвено от ГЕРБ чрез игра с кворума и изтегляне на депутати от пленарната зала.

Това ще обрече управлението на нелегитимност, на уязвимост. Прословутите плаващи мнозинства могат да превърнат това правителство в заложник, както беше при Любен Беров – експертно правителство, зад което се прокарват тактически схеми и интереси“, посочи още доц. Милена Якимова.

Новините от днес и със задна дата