неделя, 8 август 2021 г.

Въвеждат тежки ограничения за неваксинираните в Германия

  

На фона на увеличаване на заболеваемостта от коронавирус Министерството на здравеопазването на ФРГ разработи нови препоръки, насочени към ограничаване на „Делта“ щама.

В Германия не се планира въвеждане на радикален локдаун, но тъй като броят на новите случаи на инфекция се увеличава, се препоръчва изключването на неваксинираните и неболедувалите от коронавирус хора от много области на обществения живот. Така с настъпващия есенно-зимен сезон няма да могат да ходят на ресторанти, да отсядат в хотели, да посещават фитнес зали, козметични салони или студиа за красота например, пише баварският ежедневник Die Sueddeusche Zeitung, цитиран от "Фокус".

Министерството на здравеопазването изпрати доклад до Бундестага и регионалните правителства, озаглавен „Безопасност през есента и зимата - започнете подготовката си сега“. Той съдържа препоръки за ограничаване на „Делта“ щама от септември. На 10 август канцлерът Ангела Меркел планира да обсъди продължаването на борбата срещу пандемията с ръководителите на регионалните правителства, отбелязва изданието.

В документа от шест страници се казва, че „такъв радикален локдаун, както по време на втората и третата вълна, по всяка вероятност вече не е необходим“. В същото време в документа се препоръчва изключването на неваксинирани и неболедувалите пациенти от много области на обществения живот, тъй като броят на новите инфекции се увеличава.

Според препоръките на министерството медицинските маски трябва да се носят „до пролетта на 2022 г.“ на закрито, където се събират голям брой хора. Задължението за носене на маска също остава в сила „във всички видове на обществения транспорт, както и в търговията на дребно за всички, включително тези, които са били ваксинирани и тези, които са прекарали болестта“.

Поради факта, че сега всеки възрастен има възможност да се ваксинира срещу коронавирус, Министерството на здравеопазването планира да спести от тестове, така че безплатен PCR тест може да се прави само до 11 или 18 октомври 2021 г. За бременните жени, гражданите с противопоказания, децата и подрастващите под 18 години вероятно ще се запази тази „привилегия“.

Министерството на здравеопазването отбелязва, че проследяването на контакти на хора, заразени с коронавирус, се е подобрило значително.

Въпреки това, за да се прекъснат веригите на инфекцията, все още се изисква „изолиране на заразените и домашна карантина за хора в близък контакт с тях и на хора, пристигащи от определени рискови зони“. Но тези, които са били ваксинирани или са имали коронавирус, са освободени от това задължение.

Поради ниската честота в някои федерални провинции, сега отново е възможно да се участва в много области на обществения живот без ваксинация или тестване.

По препоръка на министерството това трябва да се промени: от началото или средата на септември на цялата територия на Германия само онези, които са били ваксинирани, преболедували или са преминали РCR тест, ще имат достъп до „хранене на закрито, настаняване в хотел, грижи за тялото, спорт на закрито, дейности на закрито и големи събития на закрито и на открито“.

Министерството на здравеопазването, заедно с Института „Роберт Кох“, възнамеряват да променят показателите, необходими за затягане на ограниченията.

Планира се, че бъдещите референтни точки ще бъдат нивото на ваксинация, заболеваемостта по възрастова група и броя на хоспитализациите по възрастова група. Ако границите бъдат надвишени, неваксинираните ще бъдат изправени пред „допълнителни ограничения“. Те ще включват, „по-специално ограничения върху контактите и на участието или изключване на неваксинираните от събития и от сферата на общественото хранене“.

Освен това министерството очаква увеличение на заболеваемостта сред децата и юношите, така че „концепциите за необходимостта от носене на медицински защитни маски в училищата“ остават. Във връзка с увеличаването на заболеваемостта министерството обмисля възможността за реваксинация на настанените в старчески домове в близко бъдеще, пише още вестникът.

Новините от днес и със задна дата