събота, 21 август 2021 г.

В Индия бе одобрена първата в света ДНК ваксина срещу коронавируса

  

Индийският лекарствен регулатор одобри за спешна употреба при хора на и над 12 години първата ДНК ваксина срещу коронавируса в света, предаде Ройтерс.

Одобрението на препарата ще даде нов тласък на индийската ваксинационна програма.

Властите си поставиха за цел да ваксинират до декември всички подлежащи на ваксинация пълнолетни в страната.

Първата в света ДНК ваксина срещу коронавируса се нарича ЗиКоВ-Ди (ZyCoV-D). Тя използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Ваксината се поставя в три дози. Производителят й Кадила Хелткеър (Cadila Healthcare Ltd) има намерение да произвежда по 100-120 милиона дози от препарата на година и вече е започнал да го прави. Компанията е разработила ваксината в партньорство с Департамента по биотехнологии. Това е втората ваксина срещу коронавируса, която е разработена от индийски специалисти. Властите вече дадоха разрешение за спешна употреба на ваксината Коваксин (Covaxin) на компанията Бхарат Биотех (Bharat Biotech).

В Индия са разрешени за употреба сега общо шест ваксини срещу коронавируса. Но едва 9,18 процента от цялото население е напълно ваксинирано.

Одобрената първа в света ДНК ваксина има ефикасност от 66,6 процента. Това е било установено по време на изследване с участието на 28 000 доброволци от цялата страна.

Новините от днес и със задна дата