понеделник, 9 август 2021 г.

Политолози: Някой взема решенията вместо Трифонов

  

                                             Скрийншот: bTV

Политолози коментираха разнопосочно политическата ситуация в студиото на bTV. 

"Има подозрение, че някъде някой взема решенията вместо Слави Трифонов и парламентарната група", застъпи тезата политологът Георги Киряков.

"Тези подозрения се отразяват на решенията, които "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" взимат", добави той. Според него дълбоките подозрения вече са, че "ИТН не е партия на протеста, която играе антисистемно, но не играе в името на някаква промяна".

Според социолога Първан Симеонов партиите са очаквали Слави Трифонов да е "играч" и да има някакво задкулисие.

"Той постъпи абсолютно неиграчески и каза - това е моето правителство, ако искате, подкрепете. На останалите партии им трябваха две-три седмици да свикнат с идеята, че игра няма и сега се чудят какво да правят", коментира Симеонов.

"Когато политолозите обяснявахме, че Слави Трифонов, като политическо явление е идентичен с Бойко Борисов и донякъде прилича на Симеон Сакскобургготски, много голяма част от политическите среди пренебрегваха тези анализи. Затова е малко смешно, когато сега започва критика от либералните среди към Трифонов, че той много прилича на Борисов, сега ли го разбраха?", припомни Симеонов, което всъщност не отговаря на истината защото Бойко Борисов винаги е заявявал диалогичност и е бил готов за разговори и споразумения с други партии, като е носил отговорност за действията си и това не трябва да се забравя.

Киряков пък напомни, че ИТН ясно са заявили, че ако не мине кабинетът им, отиваме на нови избори.

Развръзката се очаква в сряда в Народното събрание, когато ще бъде гласуван проектокабинетът на ИТН. Все още партиите на протеста и БСП не са казали последната си дума. Засега единственото сигурно е, че четиримата "зелени" депутати от "Демократична България" ще гласуват против този състав на правителство. В същото време от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в лицето на Татяна Дончева не скриха забележки към предложените за министри и издадоха, че ще застанат на монолитна позиция.

Новините от днес и със задна дата