понеделник, 30 август 2021 г.

Проф. Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври

  

Пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври, прогнозира председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването проф. Радка Аргирова по БНР.

"Разглеждайки симптомите, причинени от индийския вариант на коронавируса - т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния като загуба на обоняние и вкус, острото протичане, при този вариант сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно - малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата не винаги я има", каза проф. Радка Аргирова.

"Заради това хората не се изследват и не отиват на лекар, а това води до още по-голямо разпространение. Сега как ще се справим с четвъртата вълна - доц. Ангел Кунчев го каза много ясно и точно - това е набелязано в Националната програма, проблемът е в контрола по изпълнението на мерките. На контрола трябва да се наблегне - няма какво да се пишат нови мерки - те не се изпълняват изобщо у нас.

Според мен с децата трябва да се работи колкото се може повече на живо, а не онлайн. Децата страдат от тази изолация. Но разбира се, както е разписано в плана на МОН, съвместно с МЗ, ако броят нарасне на заразените деца, ще се мине изцяло онлайн. Но и тук е ролята на учители и родители, как ще се спазват мерките", заяви проф. Аргирова.

По думите ѝ много е ниско ваксинационното покритие, това се дължи на разнопосочното говорене:

"А другото е, че има заразени и ваксинирани хора - тук искам да подчертая за кой ли път - ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта, от постъпване в болница и летален изход, тя пази от тежките форми на болестта. Така е и при грипа. При преболедувалите - те също трябва да се ваксинират, защото ваксината е един втори бустер след заболяването и това укрепва още имунната система."

Според нея пикът на тази вълна ще достигне около 10 октомври - с голям брой заразени, след това ще има известен спад. Как обаче ще справим с неваксинираните възрастни хора, това ще е много голям проблем, категорична е проф. Аргирова.

По-рано проф. Николай Витанов, станал известен като математика на НОЩ, прогнозира, че е възможно пикът на четвъртата вълна на коронавируса да настъпи още в средата на септември и това да продължи до 2 седмици, след което броят на заразените да тръгне надолу. 

"И това е, ако мерките, които ще се наложат, се спазват. Ако не - може да си направим вторичен пик. Че защо да не си направим - акълът не ни пречи особено", написа във Фейсбук профила си той.

 

Новините от днес и със задна дата