вторник, 6 юли 2021 г.

Почина „бащата” и гласът на „July Morning“ Джон Лоутън

  

                        Снимка:Bulphoto

Отишла си е роклегендата и голям приятел на България Джон Лоутън. Тъжната вест съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който години наред организираше музикални фестивали със звезди от цял свят.

Вокалистът на "Юрая Хийп" е издхнал след битка с рака ден преди July Morning - празникът, вдъхновен от най-известната му песен.

Джон Лоутън е роден на 11 юли 1946 година в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на 20 век с групата "The Deans", които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата "West One", а по-късно в "Stonewall.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer's Friend ('69-'76 и '79-'95), с които записва 9 студийни албума. През 1976 година се присъединява към групата "Юрая Хийп" (Uriah Heep), с които записва албумите "Innocent Victim", "Firefly", "Fallen Angel" и "Live '79" и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър - "Butterfly Ball" на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.

Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 година на JLB - John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа.

През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks.

Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето "July Morning". От 2004 година ежегодно изпълняваше песента на Камен бряг на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната ни.

В края на 2008 година става водещ в съвместния филм на телевизия СКАТ и Община Бургас - "Джон Лоутън представя...", в който разказва за миналото на Бургас и други градове - околности, традиции и обичаи. През 2011 взема участие в популярния български филм, продукция на Нова телевизия, Love.net, като освен участието си допринася и с песента "Tonight", която е включена в саундтрака към филма.

През януари 2012 година записва албум с "Диана Експрес". Дълги години живя в Каварна. Направи много филми и клипове за страната ни, които публикуваше на своя сайт.

Наричаха го "Посланик на България". "Мисля, че има нещо много магическо в България, вълшебно, известна наивност. Хората са много земни, ако нещо не им харесва, те го казват веднага, но когато нещо им харесва, отново веднага си казват", споделяше Лоутън.

Вечна му памет!

 

 

Новините от днес и със задна дата