четвъртък, 8 юли 2021 г.

Софиянски предупреди каква катастрофа ще връхлети България, ако влезем сега в еврозоната

  

Ще подпечатаме нашата бедност, ако сега влезем в еврозоната. Това заяви пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер, чието правителство прие валутния борд в България.

"Влизането ни бързо в еврозоната ще бъде грешка, ще бъде тежко засягане на интересите на обикновения български гражданин", коментира още той и изрази категорично мнение, че трябва да приемем еврото, но: "Не виждам обективна възможност приемането на еврото да стане по-рано от 5-6 години".

Според него на страната ѝ трябват 2-3 години ръст на БВП между 6 и 10%, както е било в други държави, които в такъв момент са приели еврото: "Когато имаме силен икономически растеж и инерция на икономиката, тогава влизането ни в еврозоната ще бъде много по-леко, защото тази стабилна икономика ще стои зад българския лев".

По думите му, когато зад лева стои силна икономика, трябва да се промени благоприятно курсът на лева и страната да излезе от валутния борд.

Трябва да се осигури и ръст на доходите, добави още Софиянски и уточни: "Пътят, по който България трябва да мине, е силен икономически растеж, излизане от валутния борд, постигане на по-благоприятен курс на лева и тогава те ще ни молят да влезем в еврозоната".

Стефан Софиянски подчерта, че датата не е факторът, който определя влизането на страна в еврозоната: "Факторът е развитието на нашата държава".

Новините от днес и със задна дата