събота, 3 юли 2021 г.

Руски бойни самолети тренират бомбардиране на вражески кораби в Черно море

  

Руски бойни самолети отработваха бомбардиране на вражески кораби в Черно море в рамките на военни учения, съобщиха днес руските власти, цитирани от Ройтерс. Според агенцията това се случва на фона на напрежение между Русия и Запада заради учения на НАТО в района и след неотдавнашен инцидент с британския ескадрен миноносец "Дифендър".

Москва миналата седмица оспори правото на британския боен кораб "Дифендър" да премине през водите близо до Кримския полуостров - нещо, за което Лондон твърди, че е имал пълното право. Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., но по-голяма част от държавите в света не признават анексията на полуострова.

Русия твърди, че корабът незаконно е навлязъл в нейни териториални води и обвини Лондон в "провокация". Москва заяви, че може да бомбардира британски бойни кораби, ако подобни действия в близост до Крим се повторят.

Руският Черноморски флот съобщи днес, че бойни самолети от авиационните му съединения и такива от Южния военен окръг са взели участие в ученията.

"Екипажите на бойни самолети... извършиха тренировъчни полети над Черно море, отработвайки ракетни и бомбени удари срещу потенциални вражески кораби", съобщи флотът, цитиран от агенция РИА Новости.

Руските учения се провеждат в момент, когато НАТО, Украйна и съюзнически държави участват в голямото военноморско учение "Морски бриз" в района на Черно море, отбелязва Ройтерс.

Румънски, германски и британски сили участваха в съвместно учение 

Съвместно учение за въздушна полиция беше проведено вчера от румънски, германски и британски военновъздушни сили в зоната на румънското крайбрежие на Черно море, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната.

В изпълнението на учението е било включено и прехващане на самолет "мишена", представляван от транспортен самолет Спартан на румънските военновъздушни сили. Той е извършил полет от базата Отопени край Букурещ до базата Михаил Когълничану в окръг Констанца и е бил прехванат от изтребители Ф-16 на румънските военновъздушни сили, осигуряващи въздушна полиция, а след това и от самолети Тайфун на британските кралски военновъздушни сили и на германските военновъздушни сили.

"Тук е многонационална база на НАТО, различни сили са разположени в тази локация. Редом с румънските сили имаме германски военновъздушни сили и британски кралски военновъздушни сили със самолети Юрофайтър Тайфун. Днес бяхте свидетели на едно учение, което провеждаме редовно с партньорите от НАТО, едно учение за въздушна полиция под командване на НАТО", заяви командирът Даниел Моисе след края на учението.

Британски и германски самолети Юрофайтър Тайфун са разположени в Румъния, за да помагат за охраната на въздушното пространство на НАТО.

Във военновъздушната база Михаил Когълничану в окръг Констанца има по два изтребителя, които са в готовност във всеки един момент за осъществяване на мисия на въздушна полиция, уточниха румънските военновъздушни сили.

Основната мисия на въздушната полиция е защита на националното въздушно пространство чрез прехващане на самолети, които навлизат в националната територия без разрешение по различни причини, се отбелязва в съобщението.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата