"Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас", каза проф. Мира Кожухарова в "Тази сутрин" по bTV. По думите ѝ той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%.

"Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет", уточни тя.

"Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ги заразиш. Човекът, който почти си излекувал, и вземе, че умре заради теб. Това е непростимо", смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас.

"Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав", каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира - по-добре рано, отколкото късно.

"Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие", казва Кожухарова.

Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.

"Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени", каза още проф. Кожухарова.

Относно задължителната ваксинация и дали трябва да има такава мярка в студиото на bTV спориха и доц. Мангъров и проф. Петрова. 

Според проф. Петрова, която е директор на Института по микробиология към БАН, някои групи като медицинските работници трябва да подходят по-отговорно към имунизацията, защото според нея не може да си позволим да загубим повече от тях.

Тя уточни, че за да няма дискриминирани, в някои страни се предвижда за отказалите се медици от ваксинация да си вземат неплатен отпуск.

Доц. Мангъров зае противоположната позиция, като обяви ваксинирането при риск от загуба на работата за нещо недопустимо.

"Аз не съм антиваксър, но COVID ваксините са скоро разработени и много важен момент е, че трябва да се подпише информирано съгласие при имунизация. Т.е. фирмата производител се освобождава от отговорност. Това е притеснителното, а задължителното ваксиниране граничи с фашизъм", каза доц. Атанас Мангъров - директор на COVID клиниката към Инфекциозна болница.

Според проф. Петрова обаче само ваксините ще ни предпазят от пандемията:

"Те не са набързо приготвени. По РНК технологията се работи над 20 години. Фирмите, които ги произведоха, бяха много напред. Освен това следващите вълни на "Делта" варианта ще поразят най-много неваксинираното население. В Израел и Великобритания не е завършена напълно ваксинацията и затова има много случаи и рестрикции в момента."

Мангъров пък бе категоричен, че ако ваксинацията стане задължителна, ще е първият излязъл да протестира.

Такова недоволство има и в ред страни в ЕС. Протести има в Италия, Франция и Гърция заради ограниченията и задължителните ваксини. Повече от 150 000 души протестираха във Франция. В Италия недоволството е предизвикано, заради решението на правителство от 6-ти август да се въведе достъп до обществени места единствено на хора, които имат "зелен сертификат". В Гърция искат оставката на премиера Мицотакис.