сряда, 28 юли 2021 г.

Прекратиха правомощията на Илко Желязков като зам. шеф на Бюрото за контрол на СРС-та

 

Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като член и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). "За" освобождаването му гласуваха 170 депутати, без "против" и въздържали се. 

Желязков е един от санкционираните от САЩ българи по закона "Магнитски". Искането за предсрочно прекратяване на правомощията му е внесено от самия него. По закон той e нaзнaчeн oт пaрлaмeнтa. 

На 2 юни САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и на Илко Желязков заради тяхната "значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации". 

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи като лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков. 

По-рано днес със 173 гласа "за" депутатите прекратиха правомощията и на Стефан Белчев като член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Белчев е новият директор на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Новините от днес и със задна дата