събота, 31 юли 2021 г.

Боян Чуков: Пламен Николов иска да ревизира Преспанския договор?! Господи, смили се над България!

  

Външнополитическият анализатор и експерт по сигурност Боян Чуков коментира емоционално снощните думи на кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов в "Панорама", който се обяви за ревизия на договора със Скопие, но го нарече "Преспански".

"Пламен Николов иска да ревизира Преспанския договор, който е между Гърция и Северна Македония!?!?! Господи, смили се над България!", написа Чуков във Фейсбук.

Снощи в "Панорама" кандидат-премиерът на ИТН Пламен Николов каза следното: "Трябва да ревизираме договора с РСМ... Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможнотта за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор".

Всъщност Преспанското споразумение е международен акт, с който се решава спорът за името на Република Македония.

Това е двустранно споразумение между Атина и Скопие, постигнато с помощта на ООН. С него западната ни съседка се преименува в Република Северна Македония и променя конституцията си, а Гърция подкрепя членството ѝ в НАТО и ЕС и установява стратегическо партньорство с нея.

Новините от днес и със задна дата