вторник, 20 юли 2021 г.

Без горещини и почти без валежи в следващите няколко дни

  

В следващите няколко дни до края на седмицата ни очаква време с по-комфортни температури, около 30 градуса. След днешния ден в по-голямата част от страната ще остане и почти без валежи.

Днес ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотрайно, придружено и от гръмотевици, като по-значителни ще бъдат тези явления около планините на Западна България, а в по-голямата част от низините и на изток ще остане почти без валежи.

Същевременно, НИМХ е издал жълт код за валежи за цяла Северна и Западна България и дори оранжев код за две области на северозапад и София-област. Доколко тези предупреждения са адекватни в частта за цяла Западна и Северна България, ще разберем до края на деня.

В западната част на Дунавската равнина вече се появява северозападен вятър, който през деня ще се усилва и ще бъде умерен и силен.

Дневните температури ще бъдат от около 30 до 35-36 градуса..

 През нощта ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър от северозапад. Облачността ще бъде незначителна, почти без валежи.

Минималните температури утре ще бъдат от 16 до 22 градуса в повечето места.

Ветровито ще остане и през деня утре, като северозападният вятър ще бъде умерен, в низините- силен. Ще има променлива, намаляваща до незначителна, облачност.

Краткотрайни валежи са възможни само на отделни места в източните и североизточни райони за кратко след обяд. В останалата част ще остане без валежи. Дневните температури ще са от около 28 до 33 градуса, малко по-високи на места в южните и югозападни райони.

На континента гореща въздушна маса ще обхваща западните райони, като дори в Лондон ще достигнат  30 градуса, а в Испания ще има места с близки до 40 стойности.

По-прохладно ще бъде на места в централните и източни райони.

У нас в четвъртък сутринта ще бъде прохладно за климатично най-горещият период на лятото. Температурите ще бъдат от около 12 до 16 градуса в повечето места. През деня ще има купести облаци, но малка вероятност за превалявания. Дневните температури ще бъдат от 26, 27 до около 32 градуса. 

Вятърът ще отслабне и ще бъде слаб, от изток.

В петък времето ще остане почти без промяна. Температурите ще се повишат с градус-два. 

В събота дневните стойности ще са от 28 до 33 градуса. Около и след обяд на места в западните райони и главно около планините ще превали и прегърми.

В неделя ще остане почти без валежи, а температурите ще се повишат още малко и ще бъдат от 29 до 34, на югозапад до 35 градуса.

В понеделник горещото време се завръща с температури след обяд до 33-37 градуса.

Новините от днес и със задна дата