вторник, 13 юли 2021 г.

Излезе първо класиране за прием на седмокласниците в гимназиите

  

Излезе първо класиране за прием в гимназиите след 7 клас. За места се борят над 57 000 ученици.  Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и в средните и обединените училища, са близо 63 000, разпределени в над 2 400 паралелки.

Резултатите са публикувани ТУК >>

Записването след първото класиране е в следващите три дни от 8.00 до 18.00 ч.

В дните, определени за записване, родителите трябва да посетят училището, в което са класирани. Едната възможност е да запишат детето. Ако класирането обаче не ги устройва, те също трябва да посетят училището, в което са класирани, и да попълнят заявление за участие във втория етап на класиране. 

Некласираните ученици участват автоматичното на второто класиране, без да посещават съответното училище, обясни по БНР председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов по повод следващите стъпки, които трябва да направят родителите на седмокласниците.

"Много е важно родителите стриктно да гледат графика, който го има и в сайта на Регионалното управление по образование, и в сайтовете на всяко едно от училищата. На първо класиране обикновено в София-град се записват някъде между 15 и 25% от учениците", допълни Стаматов.

Резултатите от втория етап на класирането за прием в гимназии след завършен 7-и клас ще станат ясни на 20 юли.

Новините от днес и със задна дата