петък, 2 юли 2021 г.

Пияната шофьорка, убила момче на пътя, се оказа учителка. Съдът я пусна срещу 3000 лв.

  

                                       Снимка: bTV

Врачанският окръжен съд постанови да бъде взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3000 лева спрямо 39-годишната Весела В., която блъсна и уби на място 17-годишен велосипедист в белослатинското село Търнава, съобщиха от пресцентъра на съда.

Жената, която се оказа, че е учителка в Бяла Слатина, е привлечена като обвиняема за това, че на 29 юни при управление на лек автомобил "Ауди" А4 е нарушила правилата за движение: управлявала е колата под въздействие на алкохол, а именно с концентрация на алкохол 1.05 промила в издишания въздух и не е контролирала непрекъснато превозното средство, не осъществявайки зрителен контрол върху пътното платно, вследствие на което с предната дясна част на автомобила е блъснала в задната гума движещият се пред нея 17-годишен велосипедист Габриел К. от село Алтимир и по непредпазливост е причинила смъртта му.

Съображенията на съда са, че по отношение на обвиняемата В. В. е налице само една от кумулативните предпоставки за вземане на най-тежките мерки за неотклонение - задържане под стража или домашен арест, а именно обоснованото предположение за съпричастността ѝ към престъплението, в което е обвинена. Не е налице обаче нито една от двете други предпоставки - опасност от укриване или от извършване на престъпление.

Съдът също така взе предвид това, че се касае за непредпазливо деяние, отчете чистото съдебно минало на обвиняемата, добрите ѝ характеристични данни и това, че трябва да се грижи за двете си малолетни деца.

От прокуратурата обаче вече съобщиха, че макар и да не е осъждана за провинения на пътя, учителката от Бяла Слатина има и други нарушения на Закона за движението по пътищата.

17-годишният Габриел, който родом е от Алтимир, е живеел със 70-годишната си баба в Търнава, която се грижела за него, тъй като майка му живее и работи в чужбина. Той се прибирал от работа с велосипеда си, когато бил пометен от колата на Весела В. Негови близки излязоха на протест с искане за справедливо наказание за шофьорката.

Определението на Врачанския окръжен съд не е окончателно, а подлежи на обжалване или протест в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Новините от днес и със задна дата