сряда, 16 юни 2021 г.

Откриха опасни химикали в козметични продукти

 istock 

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали, сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, цитирани от Асошиейтед прес.

Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор - показател за наличието на пер- и полифлуороалкилирани вещества (PFAS) и са ги открили в 52 на сто от тях.

При предишни изследвания беше открита връзка между определени пер- и полифлуороалкилирани вещества и различни здравни проблеми, сред които рак на бъбреците, на тестисите, високо кръвно налягане и други.

Пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS) са голяма група синтетични химикали. Те са устойчиви на разграждане.

"Когато тези вещества попаднат в кръвта, остават там и се натрупват", обяснява проф. Греъм Пийзли, който е ръководител на проучването. Той предупреждава също, че има и допълнителен риск от замърсяване на околната среда, свързан с производството и изхвърлянето на тези химикали в околната среда.

Американските учени установили високи нива на флуор при 56% от изследваните фон дьо тени и продукти за очи, при 48% от тези за устни и при 47% от спиралите.

Продуктите, които са рекламирани като "дълготрайни" и "водоустойчиви", съдържат високи нива на опасните химикали, обясняват експертите.

29 от козметичните продукти с високо съдържание на опасните химикали са тествани и за други полифлуороалкилираните вещества освен флуор. Оказало се, че съдържат между 4 и 13 пер- и полифлуороалкилираните вещества, но това било отразено върху етикета само на един от тях.

Новините от днес и със задна дата