сряда, 16 юни 2021 г.

Водолази ще почистват морското дъно около о-в Св. Анастасия

 Водолази ще почистват морското дъно около о-в Св. Анастасия

Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ „Приятели на морето“, ще организира почистване на отпадъците от морското дъно. Това ще се случи на 20 юни. Водолазите ще почистват морето около о-в Света Анастасия.

Според изследване на БАН, Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, а това се отнася с особена сила за местата, които се посещават от туристи.

Затова гмуркачите ще имат специална мисия - да извадят колкото им позволява времето и условията повече пластмасови отпадъци и продукти от бита - бутилки, капачки, найлонови пликове, фасове, пластмасови чаши и опаковки. 

Всичко това ще се случи по проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Новините от днес и със задна дата