вторник, 8 юни 2021 г.

Тошко и Галина Вачеви празнуват рубинена сватба в Романтичния уикенд на Бургас и правят обща изложба във „Флората”

 Тошко и Галина Вачеви празнуват рубинена сватба в Романтичния уикенд на Бургас и правят обща изложба във „Флората”

С обща изложба бургазлиите Тошко и Галина Вачеви ще отпразнуват годишнината от съвместния си живот. Експозицията ще бъде подредена на 11 юли, от 19.00 часа, в Експозиционен център „Флора”. Тогава започва и тематичният бургаски Романтичен уикенд.

Експозицията включва 52 изписани икони на Тошко Вачев и 36 ръчно изработени морски пана от раковини и миди. Сред изображенията на иконите са Иисус Христос Велик Архиерей, Светци, а централният образ е на Богородица. Голяма част от иконите са дърворезба върху 120-годишно дърво, наричано Мише.

Общата изложба на съпрузите е събитието, което обединява 60-годишния юбилей на Галина и 40-годишнината от съвместния живот на двойката. Това дълго съжителство е получило красивото име рубинена сватба. Свързва с факта, че точно 40 години време и енергия са нужни за едно семейство да превърнат един камък в искрящ рубин.

Това е 13-а поредна изложба за иконописецa Тошко Вачев, за съпругата му е втора. Това е и неговият подарък към нея. Именно Тошко е причината Галина да започне да се занимава с изкуство. Той я подкрепя и насърчава в последните шест години в новото ѝ начинание.

Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в Кулата на фаропазача. Там са живеели неговите баба и дядо. През 1958 година бременната им дъщеря им отива на гости. Тогава по-рано от предвиденото се ражда Тодор. Творби на Тошко Вачев се намират в частни колекции в Америка, Ливан, Германия, Испания, Дания. Швеция, Гърция, Сърбия и Украйна 

Експозицията " Вярата и морето в нас" се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Интригуващо ревю на модели в руски исторически бални костюми ще изпъстри пространството пред експоцентър „Флора” отново през Романтичния уикенд. Инициативата е на популярната Елена Евтушенко и носи името „Преродена красота", а дефилето е специален подарък за семейството.

* Елена Евтушенко е журналист, получила е образование като стилист –имидж дизайнер и вече 15 години работи активно в тази област. Тя провежда лекции и майсторски класове по стил. От няколко години живее в България.

Новините от днес и със задна дата