вторник, 8 юни 2021 г.

Нямало акция на ДАНС в МВР и Спецпрокуратурата, провеждали се рутинна проверка

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков опроверга появила се  информация за акция, при която агенти на ДАНС са влезли в Националната полиция, ГДБОП и Специализираната прокуратура.

"На мен не ми е известно да има някакви действия от ДАНС в Националната полиция. Директорът на ГДБОП не сподели с мен, че служители на ДАНС са в тази дирекция. Аз се връщам от Националната полиция, където представих новия директор. Там всичко беше спокойно. Никакви операции и действия на ДАНС не видях да се извършват", каза той пред "Свободна Европа". 

"Разбрах, че служители на ДАНС се намират в Специализираната прокуратура, където, по линия на прекия контрол, извършват проверка на материали, съдържащи класифицирана информация. Това е една рутинна дейност на агенцията", допълни Рашков.

По информация на БНТ от неофициални източници става дума за секретни документи, касаещи досъдебни производства и разследвания.

Междувременно президентът Румен Радев също коментира пред журналисти:

"В една правова държава не може и не трябва да има война между отделните институции, а прокуратурата трябва така да си върши работата, че да не се налага отвън да ни налагат санкции". 

Но въпреки заявленията им, войната между отделните институции бе предизвикана точно от Радев и Рашков.

Новините от днес и със задна дата