събота, 12 юни 2021 г.

"Джонсън и Джонсън" изхвърля 60 милиона дози от ваксината срещу Covid като негодни

  

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA) вчера съобщи, че компанията "Джонсън и Джонсън" трябва да изхвърли милиони дози от ковид ваксината си, произведени в завод в Балтимор, в който е имало проблеми, но същевременно одобри за употреба друго количество от милиони дози, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Два източника, запознати със ситуацията, казаха за Ройтерс, че агенцията е дала одобрение на 10 милиона дози ваксини. Според в. "Ню Йорк таймс" партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози.

Без да разкрива или потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други партиди са отхвърлени, а няколко още се обследват.

За момента агенцията не дава разрешение за производство на ваксината на "Джонсън и Джонсън" в завод на "Имърджънт БайоСълушънс".

Запознат източник каза, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба.

Загрижеността за сигурността на препарата на "Джонсън и Джонсън" забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места. Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, стоят неизползвани.

Агенцията за контрол на лекарствата каза, че решението ѝ позволява тези дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън" да се използват в САЩ и в чужбина.

Спирането на работата на завода през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на АстраЗенека, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на "Джонсън и Джонсън". Ваксината на АстраЗенека вече не се произвежда в този завод.

Отделно от това, Европейската агенция по лекарствата каза вчера, че партиди от ваксината на "Джонсън и Джонсън", произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

Новините от днес и със задна дата