сряда, 9 юни 2021 г.

313 кандидат-депутатите в Бургаско: Кои са основните играчи за вота?

  

Триста и тринайсет са кандидат депутатите за предстоящите парламентарни избори на 11 юли от Втори многомандатен избирателен регион- Бургас. Регистрираните партии, коалиции и инициативните комитети в Районната избирателна комисия са 22.

Сред водещите фигури в листите на партиите има имена на политици, журналисти, спортисти, адвокати.

"БСП за България" обяви списък от 28 кандидат-депутати от Бургас и отново заложи в морския град, както на предишните избори на политика и бизнесмен инж. Петър Кънев. Роденият в Ямбол 68-годишен политик е трети мандат депутат от листата на гражданската квота. Води листата в Бургас от 2011 година. Преди това бе един мандат като народен избраник от Велико Търново. При престоите се в парламента бе член бюджетната и икономическата комисии, бе съветник и и на президента Георги Първанов по въпросите на Черноморското икономическо сътрудничество.

За пореден път в Бургас в листата си БСП залагат и Антон Коджабашев. Той е на осма позиция. Коджабашев е трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Бил е президент и вицепрезидент на Българската федерация по вдигане на тежести.

От ГЕРБ-СДС решиха за водач на листата отново да е телевизионният журналист и писател Любен Любенов Дилов, който има публична известност под името Любен Дилов-син.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" също регистрира листата си за Бургас за предсрочните парламентарни избори. Водач е Ивайло Вълчев. Той водеше листата и на предния вот през април. От Бургас на последните избори "Има такъв народ" имаше трима депутати. 49-годишният Вълчев е сценарист. Родом е от Бургас, а неговият баща е бургаският поет и почетен гражданин на града Ваньо Вълчев. На избираемо второ място е и едно от златните момичета на България гимнастичката Християна Тодорова.

Компютърният специалист от Добрич Ивайло Мирчев е водач на листата на политическото обединение "Демократична България" за Втори МИР-Бургас. След Мирчев, е бургаския общински съветник Димитър Найденов, който през миналата година бе сред участниците в протестите на плажа "Росенец" в парка "Отманли".

В кандидатска листа за участие в изборите за народни представители водач на "Българските патриоти-ВМРО,ВОЛЯ И НФСБ" е Християн Митев. Народният представител от НФСБ в два последователни мандата е първи в листата на патриотичната коалиция за изборите на 11 юли. Втори е представител на ВМРО - общинският съветник от Бургас Николай Стоянов. Трети е Радослав Петков, който на този вот участва от ВОЛЯ.

На челно място в листата на партия "Движение за права и свободи" е народният представител в 45-ия парламент Севгин Али. Като депутат в 44-ото Народно събрание бе член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. На второ е място е бившият председател на Общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. Кандидати в листа на ДПС са само хора от региона, има представители на всяка една община.

Опозиционерът Живко Табаков е водач на листата в Бургас на "Изправи се! Мутри вън!". На последните избори коалицията вкара двама в парламента. На трето място вместо Здравко Василев от Приморско, е юристът Николай Стоилов.

Изненада на тези избори е кандидатурата на бизнесдамата Маринела Арабаджиева. Тя се кандидатира за депутат от Бургас от коалицията "Заедно за промяна" на Александър Томов.

Новините от днес и със задна дата