събота, 29 май 2021 г.

Германски учени: Знаем как да спрем тромбозите при векторните ваксини

  

Проблемът се проявява при векторните ваксини, като тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson - макар и много рядко. Случаи на мозъчни тромбози имаше в редица страни, включително Германия. Сега германски учени смятат, че са открили причината и начин как ваксините да бъдат адаптирани така, че да не се получават кръвни съсиреци.

Досега нямаше обяснение на проблема

Тромбозата на мозъчните венозни синуси (CVST) и тромбозата на спланхничните вени (SVT), възникнали след ваксинация, са в резултат от тромбоцитопения - състояние, при което човек има нисък брой на тромбоцитите в кръвта.

В препринт, който тепърва предстои да бъде рецензиран, екип от университета във Франкфурт твърди, че докато учените вече са предложили механизъм за обяснение на тромбоцитопенията, предизвикана от ваксина, досега няма задоволително обяснение за кръвните съсиреци.

Всичко започва с доставянето на гена за спайк протеина на Sars-CoV-2. При векторните ваксини, той се доставя чрез аденовирусна система, пишат учените. След това генът на SARS-CoV-2 се транскрибира вътре в ядрото и впоследствие се изнася като иРНК от него. Пристигайки в цитозола (течността, съдържаща се в клетките), иРНК отново се трансформира в спайк протеин.

"И точно тук е проблемът", пишат учените. "Вирусната част от ДНК - произлизаща от РНК вирус, не е оптимизирана така, че да бъде транскрибирана вътре в ядрото", обяснява Ролф Маршалек, един от авторите на изследването.

Ваксината може да бъде модифицирана

Когато процесът на сплайсинг (елиминиране на интроните на гена) се осъществи в ядрото, може да се стигне до унищожаване на "рамката за четене" и производство на атипични протеини в цитозолата.

Маршалек казва, че векторната ваксина може да бъде леко модифицирана, за да създаде безопасен спайк ген, който няма да позволи производството на анормални протеини.

След като са проучили наличната информация за отделните ваксини, включително известните странични ефекти при тези на Janssen и AstraZeneca, учените смятат, че проблемът е основно с препарата на AstraZeneca. Те вече са установили контакт с Johnson & Johnson и се надяват също и от AstraZeneca да откликнат.

Материалът е публикуван ТУК >>

Новините от днес и със задна дата