вторник, 4 май 2021 г.

Онколози откриха как да разпознаем рака, преди да е станало късно

Онколози откриха как да разпознаем рака, преди да е станало късно

Лечението на рака е един от основните здравни проблеми за разрешаване в днешно време. Според изчисления в тялото ни има около 100 трилиона клетки. Всичко, свързано с формирането на тези клетки – как те ще работят, как ще се променят или дори как да умират е кодирано в генетичния код на ДНК.

Още с раждането ни тялото знае как да поправи грешното поведение на клетките, но когато този механизъм се повреди, то тогава се появява ракът. Досега обаче специалистите откриват тези промени чак когато се появят симптоми и може да е късно.

Изследователи от Австралия са открили наночастици, които могат да намерят сложни ракови клетки и по този начин да откриват рак в ранен стадий.

„Наночастиците с железен оксид с полимерно покритие ще бъдат прилагани на пациенти. Така че ще бъде възможно с помощта на ЯМР за около 15 минути да се открият „скритите“ ракови клетки.

Те ще се възприемат от човешката лимфна система като чуждо тяло. Ето как можем да разберем къде се намира ракът “, казва изследователят Стюарт Бартлет.

Техниката вече се използва при рак на гърдата и меланом.

„Нашата технология беше да направим това възможно при сложни случаи на рак. Например при рак на белия дроб ”, обясни специалистът./ zdrave.to

Новините от днес и със задна дата